От началото на месец юли в цялата страна предстои сериозно поскъпване на парното и топлата вода. Причината е поисканото от повечето топлинни дружества у нас почти двойно увеличение на цените. "Топлофикация София" настоява за увеличение от 15%, а останалите планират повишаване на цените между 5 и 71%. Това става ясно от публикуваните на страницата на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) заявления на топлофикациите.

Money.bg потърси коментар от регулатора. От КЕВР заявиха, че "дали планираното поскъпване ще се случи ще стане ясно, когато му дойде времето". Тепърва предстоят публични обсъждания на исканията като окончателното решение ще бъде взето в края на месец юни. Нека уточним, че практиката все пак показва, че обикновено исканията за увеличение на цените са по-високи от последващото реално оскъпяване.

До края на месец март всички дружества трябваше да внесат в енергийната комисия своите искания за промяна в цените на произвежданите от тях топлоенергия и електричество. Според тях цената на тока също ще скочи нагоре. Предвижданото увеличение е в размер на около 32% . При произвеждания по високотехнологичен начин ток исканията за поскъпване се движат между 17 и 40%.

Поскъпването на топлоенергията в различните региони на страната

В случай, че предложенията на дружествата бъдат одобрени от КЕВР, топлоенергията в столицата ще струва на абонатите 92 лв. за мегаватчас. От тях 92,32 лв. ще са за отопление и 91,57 лв. за топла вода.

Втората по големина топлофикация у нас, Пловдивската, иска поскъпване в размер на 23%. Най-драстично увеличение на цените искат доставчиците във Велико Търново и Перник. Първите планират 71% нарастване на цената, а вторите - 61%. Следват Враца с 41 на 100, Бургас с 1/3 и Плевен с 16%. Най-ниско покачване на цената искат от топлофикацията във Варна - 7%, както и от тази в Сливен, където плановете са за поскъпване от 5 на 100.

Каква е причината за поисканото увеличение на цените?

Според дружествата, по-високите цени се налагат заради все по-високия ръст в цената на природния газ, доставян от "Булгаргаз". Припомняме, че на 21 април от КЕВР вече одобриха увеличение в цената на синьото гориво с 16%.