Русия увеличава производството на ваксината си срещу Covid-19 и обещава, че ще създаде достатъчно, за да ваксинира 10% от населението по света през тази година — въпреки че засега е произвела съвсем малка част от това.

"Имаме капацитета да предоставим ваксина на 700 млн. души извън Русия през тази година", твърди пред Bloomberg Кирил Дмитриев, главен изпълнителен директор на държавния Russian Direct Investment Fund (RDIF), който подкрепи финансово разработката на ваксината и е начело на усилията за доставки в чужбина. "Най-големите производители ще бъдат Индия, Китай и Южна Корея".

Русия успя да убеди около 50 държави досега да одобрят Sputnik V и това засили световните амбиции на страната. Няколко милиона дози вече бяха доставени в Латинска Америка.

Увеличаването на производството засега обаче е по-бавно от прогнозите — към момента САЩ ваксинират повече хора за две седмици, отколкото е общото производство на Sputnik V от началото на пандемията. Според вицепремиера Татяна Голикова Русия е произвела около 26 млн. дози. RDIF не разкрива колко от тях са изнесени в чужбина, но по данни от поръчващите държави, става въпрос за около 4 млн. дози.

Към момента Русия е имунизирала около 5 млн. души, или 5 дози на 100 възрастни. Във Великобритания този дял е 36 на 100, в САЩ 29 на 100, а в ЕС — 10 на 100.Sputnik вече се използва в около 30 държави, според RDIF, като Русия не предоставя отстъпки дори и на най-бедните държави.

През тази седмица стана ясно още, че руската ваксина ще се произвежда и в Европейския съюз. Очаква се и разрешението от ресорната агенция за употребата ѝ.

Руската ваксина Sputnik V ще се произвежда и в Италия

Руската ваксина Sputnik V ще се произвежда и в Италия

Според изследване тя има 91,6% ефективност