Глобалното търсене на петрол ще се възстанови значително през следващия месец, като се покачи до 10% от нивото, което беше преди пандемията от коронавирус, заяви в четвъртък министърът на енергетиката на Русия Александър Новак, пише Oilprice.

Според Новак търсенето е спаднало с 25% през април, в сравнение с нивата на търсенето преди вируса да "завладее" много икономики, което доведе до големи блокировки в целия свят - включително и най-големите два потребителя в света - Китай и Съединените щати.

ОПЕК изглежда е на същото мнение

ОПЕК "отпусна" мерките по отношение на производствените си съкращения, които бяха в сила през последните няколко месеца, с очакване търсенето да се подобри.

ОПЕК обаче предупреди, че е възможна друга вълна на коронавируса - особено в Съединените щати, което ще спъва търсенето.

МАЕ прогнозира повишаване на търсенето на петрол до 92,1 милиона барела на ден

МАЕ прогнозира повишаване на търсенето на петрол до 92,1 милиона барела на ден

Въпреки това, агенцията предупреждава за голяма несигурност пред петролните пазари, заради коронавируса

Русия, като част от групата на ОПЕК + предупреждение, че увеличаването на производството на петрол, произведен от страните-членки на ОПЕК + през август, ще бъде консумиран вътрешно от всяка страна и няма да се изнася. Новак заяви, че Русия ще може да консумира всякаква допълнителна продукция за август.

За от пазарите- този в САЩ, това ще критично, като през юни износът на Саудитска Арабия отпадна, което позволи на американските запаси да се съкратят тази седмица, според данните, предоставени от EIA и API.

Очаква се увеличеното производство на ОПЕК + през август да продължи до декември.

Петролът падна под $0. Ще се върне ли до $150?

Петролът падна под $0. Ще се върне ли до $150?

Анализаторите спорят, но някои смятат, че пикът от $148 от 2008 г. ще бъде достигнат скоро