Международната агенция по енергетика (МАЕ) повиши прогнозата си за търсенето на петрол през тази година, но в същото време предупреждава, че новото силно разпространението на Covid-19 представлява риск за подобрените перспективи пред петролните пазари.

Базираната в Париж асоциация повиши прогнозата си до 92,1 милиона барела на ден, което е с 400 000 барела повече, спрямо прогнозите й през миналия месец, като се позова на по-малък от очакваното спад за второто тримесечие.

"Въпреки че петролният пазар несъмнено постигна напредък, ускоряващият се брой случаи на случаи на COVID-19 е смущаващо напомняне, че пандемията не е под наш контрол и рискът за пазарните ни перспективи е почти сигурно е в посока надолу", се казва в месечния доклад на МАЕ.

Планът на МАЕ за възстановяване след Covid-19 и какво е мястото на ядрената енергетика в него

Планът на МАЕ за възстановяване след Covid-19 и какво е мястото на ядрената енергетика в него

Мерките в стратегията на МАЕ и целевите инвестиции за периода 2021-2023 година трябва да доведат до повишаване на световния икономически ръст средно с 1,1% годишно

"Скорошното повторно въвеждането на частични противоепидемични блокади внасят голяма несигурност в нашата прогноза", заяви световният енергиен орган доклад от юли.

МАЕ отбелязва, че облекчаването на противоепидемичните мерки в много страни доведе до силен скок на доставките на горива през май, юни, вероятно и през юли.

В същото време обаче се очаква дейността на рафиниите през 2020 г. да намалее с повече от предвиденото месец по-рано и да нарасне по-малко от предишната прогноза през 2021 г., се казва в съобщението.

За 2021 година МАЕ очаква търсенето на петрол да нарасне до 97,4 млн. барела на ден.