Пет балкански държави влизат в списъка на страните в света, в които най-голям дял от населението е въоръжено. Според последния доклад Small Arms Survey към края на 2017 година почти 40 на сто от хората, живеещи в Черна гора и Сърбия притежават лично огнестрелно оръжие.

В списъка от региона на Балканския полуостров влизат още Босна и Херцеговина, Македония и Косово с дялове от съответно 31,2%, 29,8% и 23,8% на хората, притежаващи такова.

На първо място в това отношение са Щатите, където 120,5 на сто от населението има лично оръжие или иначе казано там значителна част от хората държат повече от едно такова. След тях е Йемен, където над половината от хората са въоръжени, а след тях са Черна гора и Сърбия.

В топ 25 влизат още страни като Канада, Уругвай, Кипър, Финландия и Исландия.

Снимка 363588

Източник: Small Arms Survey

По брой на притежаваните оръжия САЩ отново са на първо място с общо над 393 милиона броя, следвани от Индия, Китай, Пакистан и Русия. В тази класация присъства само една Балканска държава и това е Турция, където общо притежаваните от гражданите огнестрелни оръжия са повече от 13 милиона.

Снимка 363589

Източник: Small Arms Survey

Общо в глобален мащаб 875 милиона са притежаваните от граждани оръжия, 22,7 милиона броя са оръжията на органите на реда, а 133 милиона броя са тези на армията.

Infographic: Tons of Guns | Statista You will find more infographics at Statista