Съединените американски щати разширяват дела си при износа на оръжия до 37% през последните пет години, показват данни на Stockholm International Peace Research Institute (Sipri), цитирани от BBC. Увеличеният износ на САЩ, Франция и Германия води и до спад на износа на Русия и Китай.

Най-големият ръст при вноса пък се отчита от държавите в Близкия Изток.

И вносът, и износът остават близо до най-високите си нива от края на Студената война, макар че пандемията може да промени това, казват още от института.

"Твърде рано е да кажем дали периодът на скоростен растеж в продажбите на оръжия през последните две десетилетия приключи", казва Питър Вецеман, старши изследовател в Sipri. Той допуска, че икономическите щети от Covid-19 може да намали бюджетите на множество държави през следващите години, но пък в същото време през 2020 г. няколко страни са подписали големи сделки.

Между 2016 и 2020 г. продажбите на оръжие остават стабилни спрямо предходните пет години.

САЩ и Китай доминират пазара на оръжия през 2019 г.

САЩ и Китай доминират пазара на оръжия през 2019 г.

Приходите на най-големите компании достигат $361 млрд., ръст от 8,5%

Почти половината (47%) от износа на САЩ е за Близкия Изток, като само Саудитска Арабия отговаря за 24% от него. Вашингтон продава оръжия на 96 държави и увеличава дела си до 37%.

Франция увеличава износа си с цели 44% за петгодишния период, а Германия — с 21%. Ръст на продажбите записват и Израел и Южна Корея, макар че остават сравнително малки играчи.

В същото време Русия и Китай записват спад на износа, макар че остават голям доставчик за държавите от Субсахарска Африка. Износът на Русия пада с 22%, а държавата губи 53% от поръчките си от Индия. Износът на Китай намалява със 7,8%.

Близкият Изток остава най-бързо растящия пазар, като внася с 25% повече през периода 2016-2020 г. спрямо предходните пет години. Най-големият ръст идва от Саудитска Арабия (61%), Египет (136%) и Катар (361%).

Най-голям пазар пък остава Азия и Океания с 42% от световния внос.

От клиент в конкурент: Китай се изправя срещу Русия в оръжейната индустрия

От клиент в конкурент: Китай се изправя срещу Русия в оръжейната индустрия

След 10 години Пекин няма да се нуждае изобщо от руските компании, а след това ще започне да завзема традиционните им пазари