Съединените американски щати и Китай са на върха на пазара на оръжия през 2019 г., гласи доклад на Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI), цитиран от Deutsche Welle. Петте най-големи производители през миналата година са американски: Lockheed Martin, Boeing, Northrop Grumman, Raytheon и General Dynamics отчитат общо $166 млрд. (€137 млрд.) продажби. Общо, 12 американски компании се нареждат сред 25-те най-големи в сектора. Те отговарят за 61% от общите приходи, сочи още докладът.

Китай се нарежда на втора позиция с 16% от общите приходи. Четири компании от Поднебесната империя влизат в топ 25, а три - в топ 10. Продажбите на оръжия от четирите най-големи компании нарастват с 4,8% през 2019 г. Списъкът включва Corporation of China (6-а позиция); China Electronics Technology Group Corporation (8-ма позиция); China North Industries Group Corporation (9-та позиция); и China South Industries Group Corporation (24-та позиция).

Компаниите в Китай дължат ръста си на модернизацията на китайската армия, казват от института. Организацията посочва, че може да има и други китайски компании, които са достатъчно големи, за да влязат в топ 25, но за тях няма достатъчно "сравними и точни данни".

За първи път производител на оръжие от Близкия изток влиза в топ 25. EDGE от Обединените арабски емирства се нарежда на 22-ра позиция, отговаряйки за 1,3% от продажбите на 25-те гиганта. Институтът посочва, че това отразява високото търсене на оръжия в региона и решението за намаляване на зависимостта от чуждестранни компании.

За първи път в топ 25 влиза и френската Dassault Aviation Group, която записва ръст на продажбите от цели 105%. Това се дължи на повишението на износа на изтребителя Rafale.

Общите продажби на 25-те компании достига $361 млрд. през 2019 г., ръст от 8,5% през 2018 г.