Бързият растеж на покупките на електромобили явно не може да продължава постоянно. Пазарът на електрически превозни средства се насочва към плато.

Години наред тези превозни средства представляват малко повече от 1% от пазара, заради ограничените опциите и трудния преход, липсата на инфраструктура и изобщо бавното приемане на идеята. Но от 2020 г. растежът се ускори на фона на нови електрически модели, подобрения в инфраструктурата за зареждане и по-голям натиск от страна на индустрията да изтъква ползите от електромобилите.

Продажбите на електромобили в САЩ достигнаха рекорд от близо 6% от всички продажби на превозни средства миналата година и са на път да надминат тази година, с близо 9% от продажбите на индивидуални клиенти само през юни, по данни на JD Power.

В Европа делът на електромобилите се увеличава. През юни 2023 г. за първи път новорегистрираните електрически автомобили в ЕС са повече от дизеловите, по данни на Европейската асоциация на автомобилните производители (ACEA).

На фона на тези данни идват множество амбициозни цели. Tesla се стреми да произведе 2 милиона автомобила за първи път тази година. Ford заяви, че ще произведе 600 000 електромобили тази година, а GM планира да произведе приблизително 150 000 бройки електрически коли тази година.

Някои анализатори обаче смятат, че платото за сегмента е на хоризонта.

 Volkswagen си взе короната от Tesla при продажбите на електромобили в Германия

Volkswagen си взе короната от Tesla при продажбите на електромобили в Германия

Продажбите на електромобили се увеличиха като цяло, но те остават остават доста под тези на газови и дизелови модели.

"Огромният растеж, който наблюдаваме през последните няколко години, не може да бъде постоянен", коментира Сам Фиорани, вицепрезидент на в AutoForecast Solutions.

Прогнозира се, че купувачите ще стават по-практични и това ще е следващата голяма болка за индустрията, казват анализатори. Ще бъде почти невъзможно за компаниите да предвидят търсенето през следващите няколко години, тъй като тази нова група купувачи на електромобили навлиза на пазара.

На пазара ще дойдат и множество нови конкуренти, а лавината от нови plug-in автомобили ще доведе до пренасищане с такива превозно средства.