Германският автомобилен производител Volkswagen си върна лидерството при продажбите на електрически автомобили на вътрешния пазар от американския конкурент си Tesla. Германският автомобилен производител изпревари Tesla по продажби на електрически автомобили през първите седем месеца на годината, според наскоро публикувани данни, цитирани от dw.com.

Продажбите на електромобили се увеличиха като цяло, но те остават остават доста под тези на газови и дизелови модели.

VW едва изпреварва Tesla с 41 475 броя регистрирани електромобила през първите седем месеца на годината в сравнение с 40 289 леки автомобила за американския производител.

Tesla водеше VW през първите шест месеца на годината и беше лидер на германския пазар за 2022 г., според данни на Германската федерална служба за автомобилен транспорт (KBA).

В топ пет попадат и други германски компании. Mercedes е трети с 20 613 регистрации, следван от Audi с 16 786. Следват BMW с 15 987 регистрации и южнокорейският производител Hyundai с 15 411 броя регистрирани електромобили за посочен период.

Общо 268 926 регистрации на електрически превозни средства са направени от началото на януари и края на юли.

Моделите с двигатели с вътрешно горене обаче не отстъпват, които там са отбелязани 1,64 милиона нови регистрации.

Общите продажби на автомобили все още са значително по-ниски от нивото, регистрирано през 2019 г. преди пандемията. Германски производители като Volkswagen и BMW са произвели 300 300 автомобила през юли, с 20% повече в сравнение със същия период на миналата година, според индустриалната асоциация VDA.

Има все още нерешени проблеми с веригата за доставки, особено когато говорим за полупроводници а това забавя доставките.

Според анализатори приключването на програмата за субсидиите за електрически коли за фирмените автопаркове вероятно ще намали дела им в новите регистрации от септември.

Плюс това, германската икономика е в стагниращ растеж, висока инфлация и нарастващи лихвени проценти, което се очаква да окаже влияние на пазара.