Франция се е нагърбила с една нелека задача - да накара Африка да направи повече усилия в борбата с климетичните промени. И като свой партньор в тази борба европейската страна е избрала не кой да е, а Китай - държавата с най-мръсен въздух в света.

През миналата година икономика номер 2 в света беше най-големият производител на парникови газове. Страната е отговорна за между 23 и 26% от емисиите в глобален мащаб. Междувременно цяла Африка е "допринесла" с едва 3,8 на сто от тях.

По време на посещението си в Китай обаче френският президент Еманюел Макрон заяви, че двете държави ще трябва да обединят усилията си в борбата със замърсяването и да работят заедно по такива проекти на Черния континент.

Включването на Китай обаче не изглежда толкова странно на фона на това, че той е най-големият чуждестранен инвеститор и търговски партньор в Африка. А Европа и Щатите се обръщат към Пекин, когато става въпрос за работа на континента.

Въпреки че страните там произвеждат най-малко парникови газове, те са най-уязвими що се отнася до климетичните промени. Това отчасти се дължи на силната зависимост на икономиката там от селското стопанство и природните ресурси, пише сайтът Qz.

Експертите вярват, че Африка вече е поела по правилния път, като по-голямата част от страните там са приели Парижкото споразумение от 2015 година. Сега обаче е важно да се направят промени към подобряване на сигурността на хранителните продукти.