Една от най-големите износни индустрии на Франция е изправена пред унищожителен удар след необичайно свирепи слани по-рано този месеци, които нанесоха щети на лозята в страната в момент, в който винопроизводителите са изправени и пред предизвикателствата, които пандемията и американските мита създават, пише CNN.

Сланите са засегнали 80% от лозята в най-значимите региони на европейската държава, сочи доклад на Европейския комитет на винените компании. Очаква се това да донесе с 25% до 50% по-слаба реколта.

Пострадали са лозята в Рон, Бордо, Бургунди, Шампан, Прованс и Лоара, казва Ане Коломбо, президент на местна винена организация. "В някои региони ще има много, много малко грозде тази година", посочва тя и допълва, че сланата е била най-тежката от над половин век.

Винопроизводителите са се опитали да повишат температурата на въздуха край лозята със свещи и мангали (съд, в който се разгарят дървени въглища за отопление), но в много случаи това не е било достатъчно.

"Значителен дял от реколтата бе загубена. Твърде рано е да кажем с точност, но във всеки случай е трагедия за винопроизводителите" казва Кристоф Шато, директор в Bordeaux Wine Council. Сланата е засегнала и други реколти, включително на цвекло и рапица, според National Federation of Farmers" Unions.

Според френския премиер Жан Кастекс земеделците не са били свидетели на толкова унищожително събитие от 1991 г. насам. Още през миналата седмица земеделското министерство предприе мерки за облекчения, включително данъчни и друга финансова подкрепа.

Кризата идва в особено трудно време за френските винопроизводители, които вече страдаха от по-слаби продажби заради локдауните в ключови международни пазари, срива на туризма и американските мита. Износът на вино и спиртни напитки от Франция спадна с почти 14% до €12,1 млрд. през 2020 г.

Сланата бе особено унищожителна този път, тъй като бе предшествана от необичайно топло време, което накара гроздето да започне растежа си по-рано и го направи по-уязвимо от студа. В края на март и началото на април температурите бяха рекордно високи, а след началото на април страната бе застигната от брутален арктически студ. Така температурите в Шампан спаднаха от близо 26 градуса по Целзий до около минус 6 градуса за по-малко от седмица.

Причината се крие в климатичните промени, които преместиха напред периода на узряване. Това пък поставя реколтата под по-висок риск от студени периоди. Температурите промени засягат и гроздобера, който вече се случва в първата седмица на септември. Преди 20 години това се е случвало в последната седмица на месеца.

Невиждано високите температури в Европа карат винарите да скъсат с традициите

Невиждано високите температури в Европа карат винарите да скъсат с традициите

Нестабилното време и затоплянето на атмосферата нанасят тежки поражения на лозовите масиви. Дългосрочно решение засега няма