Нестабилното време в Европа това лято, включително рекордните жеги, които обзеха континента, нанасят тежки поражения по лозовите масиви, пише The Wall Street Journal.

Температурите се повишиха до безпрецедентните 46 градуса по Целзий в части от Франция накараха гроздето да узрее преди да достигне нужната киселинност, която е важна за вкусовия профил на виното.

Сушата бе предшествана от бури миналата година, които удариха региони като Бордо, Коняк и Шампан. В Италия пожарите, градушката и други екстремни проявления съсипаха винарните.

Паола дел Касале посочва, че градушката е унищожила поне половината продукция в семейната винарна край брега на Адриатическия океан. "Никога досега не съм виждала такава градушка", казва тя.

Региони като Тускана и Бордо отдавна зависят от безоблачни и спокойни лета, за да произвеждат едни от най-добрите вина в света. Условията, които дълги години оставаха непроменени, позволиха на винарите да разработят строги правила как и къде да произвеждат вино.

Сега, когато климатът се променя, винарните са принудени да загърбят традициите. Гроздоберът вече се случва с месец по-рано от обичайното. Някои френски винари избират други сортове и преосмислят някои от по-крехките, но и обичани, сортове като Мерло и Ризлинг.

В Италия лозетата се местят по-нависоко, където температурите са по-ниски. В Германия производството на Мерло - френската класика - се е утроило през последните две десетилетия заради по-топлото време.

Изследователи из целия континент проучват дали е възможно по-голяма част от производството да бъде пренесено на север, но и пред това има пречки, тъй като климатът е нестабилен.

"Вече е невъзможно да определим какъв ще бъде сезонът до последния момент", казва Джордано Цинцани, президент на местен винен консорциум в северна Италия.

Винарите казват, че досегашните мерки не дават резултат, а дългосрочно решение все още не е намерено.