Изминалата 2024-та година е била слаба за производителите на винено грозде у нас, коментираха за Money.bg от Националното сдружение на българските лозари (НСБЛ). Въпреки това, заради климатичните промени и по-ранното прибиране на реколтата, българските лозари не са изпитвали традиционния сериозен натиск от страна на вносна продукция.
Въпреки, че от бранша определят годината като слаба, цените, които са получили производителите за продукцията си, са били по-добри в сравнение с предишни години.
"Себестойността бе достатъчно висока заради липсата на големи обеми грозде, а заради сушата тази година гроздето узря доста рано и вносът не ни попречи, тъй като обикновено чуждата продукция излиза на пазара към 5-10 септември, а в това време голяма част от колегите почти бяха приключили с гроздобера. Тази година не усетихме подобен натиск", коментира Калин Иванов, който е лозар и член на УС на Националното сдружение на българските лозари (НСБЛ).
Източник: EPA/БГНЕС
Лозарят уточнява, че като получени количества винено грозде 2024-та година е била много слаба заради засушаването. Като качество реколтата е била добра.
"Факторите, които влияят на качеството на гроздето, са много, но основното за влошаване на качеството на реколтата беше липсата на влага."
Източник: iStock
Административна тежест и нови очаквания
Голяма част от българските лозари се оплакват от допълнителната административна тежест, която през изминалата година им се наложи заради включването на произведената от тях продукция в списъка на стоки, които подлежат на допълнителен финансов контрол. Причината за това е в Наредбата за превоз на стоки с висок фискален риск.
От бранша се надяват тази година регулациите да бъдат намалени или поне да получат по-адекватна държавна подкрепа. Към момента наредбата касае не само виненото грозде, но и всяка земеделска продукция, включително плодове и зеленчуци, в непреработен вид, произвеждани на територията на страната и транспортирани от полето до преработвателните предприятия.
На този фон, един от най-сериозните проблеми на българските лозари е липсата на работна ръка.