317 нови инвестиции са реализирани в лозаро-винарския сектор у нас. Те са субсидирани с 38 милиона лева, показват актуалните данни на Държавен фонд "Земеделие" за периода 2023-2027 година. Новината беше обявена в Бургас от заместник изпълнителния директор Димитър Горов, предава БНР. На този фон винопроизводителите у нас отчитат по-ниски добиви тази година.

Работещите в бранша споделят, че отглеждането на лозарски масиви става все по-трудно, а причината е в засушаването през последните години. Въпреки трудностите, инвестиции не липсват, голяма част от тях, благодарение на различни субсидии.

Страните в света, произвели най-много вино през 2024 година

Страните в света, произвели най-много вино през 2024 година

А кои са държавите с най-големи площи с лозя

"Стратегическият план за развитие на земеделието и селските райони е дал началото на модернизация и на лозаро-винарски сектор в страната. Чрез заложените в него финансови инструменти лозарите са се възползвали от нови инвестиции. Не мога да пропусна и пчеларите, които също с интервенциите заложени в Плана са финансирани с над 9,6 млн. лв., които са за изпълнението на 4310 проекта", коментира Димитър Горов.

Снимка 718044

Източник: iStock

Винопроизводителите споделят, че грижата за лозята започва още от ноември всяка година. Първо се подрязва лозето, след това предстоят много процедури като пръскане и почистване около лозовите насаждения. Септември месец започва брането на грозде. Готовата продукция се прибира във винарната, където след обработката това грозде се превръща във вино. 

Въпреки по-малкия очакван добив тази година, миналата 2024-а е била по-слаба за производителите на винено грозде у нас, коментираха за Money.bg от Националното сдружение на българските лозари (НСБЛ). Въпреки това, заради климатичните промени и по-ранното прибиране на реколтата, българските лозари не са изпитвали традиционния сериозен натиск от страна на вносна продукция.

Топ 10: Най-големите производители на вино в България по брой служители

Топ 10: Най-големите производители на вино в България по брой служители

В тях работят близо 1500 души

От бранша определят миналата година като слаба, но цените, които са получили производителите за продукцията си, са били по-добри в сравнение с предишни години. Надеждата е тази година ситуацията да още по-добра, а през следващата секторът отново да тръгне нагоре.