Във времена на глобални кризи винаги има и печеливши. Такава се оказва английската винена индустрия, която отбелязва значителен растеж през последните години. А причина за този възход е климатичната криза, която доведе до по-топли температури във Великобритания, пише RTE.
В Националния парк Саут Даунс, където се намират много английски лозя, се наблюдава 90% увеличение през последното десетилетие. Там се отглеждат средно по пет нови лозя всяка година. Като цяло във Великобритания има приблизително 4000 хектара земя с лозя, като прогнозите предвиждат, че тя може почти да се удвои до 2032 година.
Развиваща се индустрия
Една компания, която се адаптира към променящите се температури, е Roebuck Estates. Тя е основана през 2013 г. и има шест лозя в Южна Англия. Подобно на повечето производители на вино във Великобритания, компанията произвежда пенливо вино, тъй като гроздето се нуждае от по-малко време за узряване в сравнение с другото вино.

Източник: iStock
Майкъл Кенеди, родом от Северна Ирландия, е главен изпълнителен директор на Roebuck Estates.
"В този район сега имаме същите средни температури, каквито имаше регионът Шампан през 70-те или 80-те години. Това ни поставя в идеална позиция за узряване на плодове и за производство на наистина добро вино", обяснява той.
Нестабилно време
Англия преживя две горещи вълни през последните седмици. Миналият месец групата World Weather Attribution предупреди, че изменението на климата допринася за тези екстремни метеорологични условия. Тя също така повтори, че подобни събития ще стават по-чести с затоплянето на света. По-суровите зими също са проблем за производителите на вино в Англия.
Винопроизводителят Кенеди споделя, че сланата, вятърът и дъждът могат да създадат проблеми. Поради това производителите на вино в Англия често пръскат лозята си "двойно повече, отколкото биха го направили ако имаха лозе в Шампан". А това е необходимо, за да подобрят въздушния поток
"Температурите през зимата водят до това че пъпките на гроздето се разпукват по-рано."
Традиционните винарски региони в Европа също изпитват нови предизвикателства
Джейк Уикс, ръководител на лозарството в Roebuck Estates, е работил в лозя по целия свят.
"Тъжно е да се каже, но районите в Южна Франция и Испания наистина се борят с недостига на вода. Лозите се нуждаят от доста вода и ако тя не им е налична, те не могат да узреят плодовете", казва винарят.
Адаптация към климата
Развитието на британската винарска индустрия е част от по-широки усилия за адаптация към климата, според Алекс Бис от Университета в Рединг. Изследване, което той провежда през 2023 г., установява, че видът грозде, което Великобритания ще отглежда в бъдеще, може да се промени, което означава, че Англия може да произвежда повече класически вина, както и повече пенливи.
В същото време обаче селскостопанският сектор като цяло трябва да си задава въпроси относно това какъв вид култури могат да се отглеждат в бъдеще.
И тук не става въпрос само за лозарство. Това е много по-мащабна оценка на това какво може тепърва да се отглежда и как земеделието вероятно ще се промени.