Известен спад в цените на някои основни хранителни стоки на борсите в страната през седмицата, отчитат от Държавната комисия по стоковите борси и тържища (ДКСБТ). Запазва се поевтиняването на повечето зеленчуци, наблюдавани от ДКСБТ, показва седмичният бюлетин на комисията, цитиран от БНР.

Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява движението на цените на хранителните стоки на едро в у нас, тази седмица се понижава с 0,14 на сто до 2,208 пункта.

"Набелязани са мерки, които в момента се обсъждат с бизнеса, 15 основни хранителни продукта, влизащи в основната, малка потребителска кошница, да бъдат предлагани на възможно най-добри цени за най-уязвимите потребители, като тези мерки ще бъдат приложени преди началото на зимния сезон", съобщи в интервю за БНР министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов.

Част от мерките предвиждат максимална част от продуктите да бъдат локално производство, за да се намалят възможните рискове от повишение на цените на транспорта, инфлация или рецесия от страните на внос, като вече се води  и диалог с големите хранителни вериги, посочи Богданов.

Какво поскъпва и какво поевтинява?

Според последните данни от края на миналата седмица от зеленчуците най-много поевтиняват оранжерийните краставици - с 25,5 на сто до 1,78 лева за килограм.

Цената на доматите пада с 6,5 на сто и те се търгуват по 3,33 лева за килограм, на картофите - с 1,6 на сто до 1,27 лева за килограм, на морковите - с 2,6 на сто до 1,12 лева за килограм.

Поевтиняват зрелия лук кромид (внос) - с 2,8 на сто до 1,37 лева за килограм, зелените чушки - с 0,6 на сто и се купуват по 1,65 лв. за килограм. Поскъпват червените чушки - с 0,5 на сто до 1,95 лева за килограм, а също и зелето - с 2,8 на сто до 1,10 лева за килограм.

Нов ръст на цените на стоки и услуги у нас: кое с колко поскъпва

Нов ръст на цените на стоки и услуги у нас: кое с колко поскъпва

Според актуалните данни на НСИ

Ябълките от внос спадат с 4,9 на сто и се търгуват по 1,95 лева за килограм. Поевтиняват и лимоните - с 5,7 на сто до 2,64 лева за килограм, както и дините - с 4,9 на сто и се купуват по 0,97 лева за килограм.

Цената на бананите се вдига с 3,2 на сто до 2,90 лева за килограм. С 18,6 на сто поскъпват пъпешите и те се купуват по 2,04 лева за килограм. При гроздето също има увеличение - с 0,9 на сто до 2,30 лева за килограм.

Кравето сирене поскъпва с 0,4 на сто и се продава по 11,41 лева за килограм, а кашкавалът тип "Витоша" - с 0,6 на сто до 17,37 лева за килограм.

Киселото мляко (3 и над 3 процента масленост) остава без промяна и кофичка от 400 г. се купува за 1,15 лв. Цената на прясното мляко (3 процента масленост) се понижава - с 0,9 на сто, и то се продава по 2,13 лева за литър.

Пилешкото месо поскъпва с 0,7 на сто и се предлага по 6,72 лв. за килограм. Яйцата (размер М) падат с 3 на сто и се купуват по 0,32 лева за брой на едро.

Цената на ориза се понижава - с 2,4 на сто, и той се търгува по 3,20 лв. за килограм. Поскъпва лещата - с 1,4 на сто до 4,20 лева за килограм. Зрелият фасул отстъпва с 1,7 на сто и той се търгува по 4 лева за килограм.

Брашното тип 500 поевтинява с 4,7 на сто до 1,41 лева за килограм. Кравето масло (пакетче от 125 грама) губи 0,4 на сто от стойността си и се продава по 2,53 лв. за брой.

Захарта се понижава с 2 на сто и се продава по 2,43 лв. за килограм, олиото - с 3,2 на стои се търгува по 3,02 лв. за литър.

Предстои тази седмица да продължи обсъждането през определени периоди веригите да публикуват информация по достъпен начин за малката потребителска кошница и да се поддържат възможно най-добри цени на заложените 15 продукта от първа необходимост.

Има готовност при необходимост да се прибегне до тавани на цените за определен период от време, но според министъра оптимални цени за 15-те продукта за определен период от време могат да се постигнат чрез диалог с големите хранителни вериги.

Търговските вериги: Безотговорно е да се настройват хората срещу цял сектор на икономиката

Търговските вериги: Безотговорно е да се настройват хората срещу цял сектор на икономиката

Непазарните подходи създават риск от допълнителен скок на цените, предупредиха от Сдружението за модерна търговия