В разгара на лятото цените на потребителските стоки и услуги в България отново тръгнаха нагоре. Това показват актуалните данни на Нациналния статистически инситут за месец юли 2023 година. Ръстът се случва след два месеца на отчетена дефлация.

Брутният вътрешен продукт на страната в периода април-юни е нараснал с 0.4% спрямо януари-март, а на годишна база - с 1.8%. Подобни бяха данните и за първото тримесечие на годината. Според НСИ, вътрешното потребление на България, което последните години е водещ фактор за ръста на икономиката ни, е отбелязало доста скромно нарастване от 1.3% през второто тримесечие на годината.

На този фон износът на стоки и услуги е намалял с 0.8%, а вносът с 6.7%. Инфлацията през месец юли е в размер на 0.9%, а годишната инфлация достига 8.5%.

Цените на горивата у нас тръгнаха нагоре: ще продължи ли поскъпването?

Цените на горивата у нас тръгнаха нагоре: ще продължи ли поскъпването?

След месеци на спад, ситуацията днес е малко по-различна

Какво е поскъпнало най-много по групи:

  • Развлечения и култура - 7.5%
  • Ресторанти и хотели - 2.9%
  • Жилища, вода, електроенергия, газ и други горива - 1.8%
  • Здравеопазване - 0.7%
  • Храните и безалкохолните напитки - 0.1%

От храните най-много са се увеличили цените на цитрусови и южни плодове - с 5.1%, маргарин - с 4.8%, пипер - с 4.5%, зрял чесън - с 3.8%, малотрайни колбаси - с 2.7%, трайни колбаси - с 2.1%, ябълки - с 2.1%, маслини - с 1.8%, свинско месо - с 1.6%, макаронени изделия - с 1.5%, домати - с 1.4%.

От нехранителните стоки най-много са поскъпнали хотелските настаняване - с 24.1% и пакетни услуги за почивка и туристически пътувания - със 17.2%, както и международни полети - с 13.1%.

Страните в ЕС с най-високи и с най-ниски цени на потребителските стоки

Страните в ЕС с най-високи и с най-ниски цени на потребителските стоки

Оказва се, че за миналата година цените на потребителските стоки у нас са били от най-ниските в ЕС