Цените на вноса в най-развитата европейска икономика са се повишили с 16,5% през август, спрямо същия период на 2020-а година, което е най-бързото повишение от 40 години насам. Това съобщи Федералната статистическа служба на Германия, цитирана от световните агенции.

Основната причина за рекордното поскъпване на вноса е скока на цените на петрола и газа. Затрудненията във веригите за доставки допринасят за инфлацията, като прогнозите са, че много скоро потребителите също ще усетят нейния удар.

Инфлацията в Германия изпревари растежа на средните заплати

Инфлацията в Германия изпревари растежа на средните заплати

Последните данни категорично показват, че заплатите в Германия няма да се справят с инфлацията тази година и че кризата се задълбочава

Енергийните разходи на Германия от вноса са нараснали с 93,6%, главно поради силното покачване на цените на природния газ, съобщи Статистическата служба на страната. Цените на много суровини също рязко се повишиха. През август, за когато се отнасят данните, желязната руда е струвала с 96,8% повече, а цената на дървесината е нараснала с 61,6%. Желязото и стоманата са с 57,7% по-скъпи.

В същото време затрудненията във веригите за доставки, засягащи германските компании, са се влошили допълнително, показва проучване, публикувано от Института Ifo днес и цитирано от Reuters. Според данните, 77,4% от германската индустрия изпитва затруднения при закупуването на продукти и суровини този месец. При автомобилните компании цифрата е 97%.

Расте броят на германските компании, които планират да повишат цените, съобщават още от института Ifo. Икономистите очакват новите данни за инфлацията, които трябва да бъдат обявени утре, 30 септември, да покажат нарастването и на потребителските цени.

Най-голямата европейска икономика избира: Ще завие ли наляво Германия?

Най-голямата европейска икономика избира: Ще завие ли наляво Германия?

Каквито и да са резултатите от изборите, едно е ясно: зелените инвестиции ще растат