Все повече държави по света бойкотират емблематичната руска водка, съобщават международните агенции. От Европа, през САЩ, до Австралия различни политици и корпорации се обявяват против руската военна инвация в Украйна и се насочват към един от най-продаваните в света продукти на Русия - водката.

Няколко американски губернатори наредиха да се премахнат изцяло произведените в Русия спиртни напитки от магазините, съобщава Bloomberg. Същевременно, една от най-големите вериги за търговия на дребно с алкохол в Нова Зеландия изтегли няколко хиляди бутилки водка, включително много продаваните марки "Иванов" и "Руски стандарт".

Русия се опитва да се справи с тежките последствия от санкциите

Русия се опитва да се справи с тежките последствия от санкциите

От общо 665 млрд. долара валутен резерв тя може да използва само една трета от него

В Австралия две от най-големите вериги за алкохолни напитки - Dan Murphy's и BWS, спряха да продават всякакви продукти от руски произход.

Същото направиха и няколко корпорации в ЕС. Според очакванията, тепърва много руски продукти, включително водка, ще бъдат премахнати от магазинната мрежа в Европа.

В граничещата с Русия Финландия правителственият монопол на алкохол Alko Oy спря да продава 20 вида водка. Представители на хотелиерската индустрия призоваха собствениците на барове и ресторанти също да обмислят да последват примера на скандинавската държава.

Водката от Русия представлява малко над 1 процент от общата стойност на вноса на спиртни напитки в САЩ, според данни от Съвета за дестилирани спиртни напитки в страната. В Европа този процент е по-голям, но действията се окачествяват по-скоро като символични.