Санкциите, които световната общност налага на Русия сринаха рублата и поставиха в тежка ситуация Централната банка на Русия. От общо 665 млрд. долара валутен резерв по информация на руските медии тя може да използва само една трета от него. На този фон Централната банка рязко увеличи основната лихва до 20% и се очаква това да не е последното й увеличение.

Руският фонд за национално благосъстояние в който има 174.9 млрд. долара или над 13.61 млрд. рубли смята да инвестира 1 млрд. рубли в изкупуването на акции на руските компании, чиито ценни книжа рязко поевтиняха на фондовите борси. Операцията не е нещо ново. Подобни действия вече са предприемани по време на кризата 2008-2009-а, когато във фонда е имало 80-90 млрд. долара.

Друга мярка решението за временно блокиране на възможността западните инвеститори да излизат от руските активи. Според руските медии тази мярка е обявена от министър-председателя Михаил Мишустин., който е заявил, че за въвеждане на мярката се готви президентски указ. Няма яснота обаче в какво точно ще се изразява конкретно тази забрана. Едва ли някой може да попречи например на Бритиш Петролеум да подаде своите дялове в Роснефт на друг инвеститор, като сключи тази сделка извън Русия. Подобна забрана може да бъде ефективна единствено за акции за които има режим на винкулираност - с други думи за които в уставите на отделните компании е предвидено, че собствениците на акции първо трябва да ги предложат на другите акционери в компанията.