Останалите три германски ядрени централи ще продължат да работят поне до април 2023 година. Това нареди канцлерът на Германия Олаф Шолц, съобщава Reuters. Кабинетът на канцлера потвърди решението му, след като Шолц информира министъра на икономиката и климата Роберт Хабек, министъра на финансите Кристиан Линднер и министъра на околната среда Щефи Лемке.

"В жизненоважен интерес на нашата страна и нейната икономика е да запазим всички мощности за производство на енергия през зимата. Канцлерът вече внесе яснота по този важен въпрос", заяви Линднер в изявление за медиите.

Германия планираше да завърши поетапното спиране на ядрената си енергия до края на 2022 година, но сривът на енергийните доставки от Русия заради войната в Украйна накара правителството да остави две атомни централи в режим на готовност.

Освен атомните електроцентрали Isar II и Neckarwestheim II, които вече са включени в проектозакона, министърът на финансите Кристиан Линднер настоя третата централа - Emsland, да остане в експлоатация до пролетта на 2023 година, като министърът на икономиката Хабек, чиято партия на Зелените е исторически анти- ядрено настроена, се съгласи.

Германия и Нидерландия с общ план за намаляване на енергийните разходи в Европа

Германия и Нидерландия с общ план за намаляване на енергийните разходи в Европа

Двете страни ще извършат ревизия на пазара на електроенергия

На този фон Олаф Шолц поиска от министерствата да представят "амбициозен" закон за повишаване на енергийната ефективност и да въведат в закон споразумение за постепенно премахване на въглищната енергия до 2030 година.