Германия и Нидерландия ще предложат многостранен подход, за да помогнат за намаляването на енергийните разходи в Европейския съюз, като оставят отворена възможността за ограничаване на цените на газа при производството на електроенергия. Двете страни са готови да със съвместен план от 10 точки, който се фокусира върху съвместното закупуване на газ, съобщава Bloomberg. Идеята е да се попречи на отделните държави да наддават самостоятелно на пазарите.

Ще бъде оставена възможността за въвеждане на таван при цените на газа при производството на електроенергия преди срещата на министрите на енергетиката в Прага, която се провежда днес. Подобна мярка трябва да бъде въведена "незабавно", а държавите членки трябва да се уверят, че запълването на газовите хранилища през следващата година е координирано, за да се спре покачването на цените.

Германия и Нидерландия твърдят, че всяка подобна мярка трябва да бъде "много внимателно обмислена и също така да включва споделяне на тежестта", което може да се разглежда като отстъпка спрямо страните, които призовават за отделяне на газа от електроенергията. Те изтъкват риска, че моделът, който в момента се прилага в Португалия и Испания, може да увеличи търсенето на енергия.

Едно от най-големите топлинни предприятия в Европа спира производство на фона високи енергийни разходи

Едно от най-големите топлинни предприятия в Европа спира производство на фона високи енергийни разходи

Множество индустрии са засегнати нарастващите разходи за енергия

Планът поставя началото на един интензивен ден на дискусии между министрите на енергетиката, чиято цел е да се намерят общи позиции, за да може Европейската комисия да предложи нов набор от мерки преди лидерите на ЕС да пристигнат в Брюксел за среща на върха следващата седмица. На неофициалната среща на високо равнище миналата седмица бе постигнат известен първоначален напредък, но най-сложният въпрос - как да се ограничат цените на природния газ - остана нерешен.

Германия, която се отнася скептично към плановете за ограничаване на цените, тъй като те могат да нарушат доставките, твърди, че основната цел на дискусиите трябва да бъде намаляването на разходите.

В последното си предложение Германия и Нидерландия заявяват, че може да се обмисли ограничаване на цените на вноса на руски газ, ако това е приемливо за страните, които биха били най-засегнати, и че при всякакви подобни мерки трябва да се избягва нормиране на енергията. Припомняме, че по-рано този месец група от 15 държави членки се обяви за въвеждане на таван на цените на едро на електроенергията, а по-малък брой държави заявиха, че за осигуряване на известна гъвкавост може да се използва ценови коридор около всеки таван.

Природният газ в Европа поевтиня с над 70%

Природният газ в Европа поевтиня с над 70%

Газохранилищата в Европа вече са почти пълни