Цената на цинкът скочи, след като едно от най-големите топилни предприятия в Европа обяви, че ще спре производството следващия месец, тъй като енергийната криза на континента заплашва да попречи на работата на тежката промишленост.

Фабриката Budel в Холандия, чийто оператор е Nyrstar на Trafigura Group ще спре дейност от 1 септември "до второ нареждане", според изявление на компанията. Цинкът скочи с цели 7,2% на Лондонската борса за метали LME.

По-рано този месец водещият производител на цинк Glencore предупреди, че енергийната криза в Европа представлява сериозна заплаха за доставките. Топилните заводи в региона почти не реализират печалба, а заводът в Nyrstar - който отговаря за около 2% от световното производство, работи с намален капацитет от четвъртото тримесечие на миналата година, пише Bloomberg.

Множество индустрии са осакатени от рязко нарастващите разходи за енергия. Във вторник референтните цени на електроенергията скочиха до нов рекорд. Най-тежката енергийна криза от десетилетия изглежда ще продължи и през следващата година.

Спадът в европейското производство на цинк доведе до спад на местните запаси на LME близо до нула тази година, докато глобалните запаси остават близо до най-ниските си нива от повече от две години.

Цинкът се повиши с 6,7% до $3 801 за тон на LME до 12:54 ч. лондонско време, след като по-рано достигна най-високото си ниво от два месеца. Алуминият се покачи с 2%, докато медта се повиши с 0,3%.

Най-старият производител на стъкло в света може да прекрати бизнеса си, заради газовата криза в Европа

Най-старият производител на стъкло в света може да прекрати бизнеса си, заради газовата криза в Европа

Компанията разчита на руски газ, за ​​да захранва две важни фабрики в южните германски градове Амберг и Вайден

Производството на алуминий е невероятно енергоемко, а капацитетът за топене на Европа вече е намален наполовина през последната година. По-нататъшни съкращения също не са изключени, докато регионът се подготвя за зимата, която ще тласне много държави към недостиг на електроенергия.

Най-големият производител на мед в Европа Aurubis AG, заяви по-рано този месец, че се стреми да минимизира потреблението на газ в Германия и да прехвърли растящите разходи за електроенергия на своите клиенти, докато енергийната криза в региона се задълбочава. Някои от най-големите потребители на енергия в Европа се стремят да се адаптират на фона на предупрежденията, че изключително високите цени на газа и електроенергията могат да се задържат с години.

Най-големият потребител на метали в света Китай също е изправен пред енергийна криза, която може да засегне производството на метали.