Когато чисто нов трактор на John Deere се развали, ви трябва компютър, за да го поправите. Когато трактор John Deere, произведен през 1979 г., се развали, може да го поправите и сами, пише StarTribune.

Земеделските машини - както телевизорите, автомобилите и дори четките за зъби - идват с вграден компютър, който пък е оборудван със проприетарен софтуер за управление, който прави дори и простите ремонти изключително скъпи.

Както изданието посочва, земеделците вече са измислили как да се справят с проблема: купуват трактори, произведени преди 40 години.

"Разбира се, има я и носталгията, когато си израснал сред тези фактори, но далеч не става въпрос само за това", казва Грег Питърсън, основател на Machinery Pete. "Тези машини са неубиваеми. Може да работят 15 хил. часа и дори нещо да се счупи, просто да го замените".

Тракторите, произведени в края на 70-те и 80-те години изглеждат и се управляват като съвременните, но без компютърните компоненти, които увеличават разходите и правят ремонтите кошмар. Именно това ги прави и популярни на търговете в Средния запад на САЩ. Толкова популярни, че такъв на малко километри се продава за десетки хиляди долари. Модел от 1980 г. се е продал за $43,5 хил., а друг от 1979 г. - за $61 хил.

Разбира се, това са много пари, но все пак е по-евтино от чисто нов модел, който струва между $100 хил. и $150 хил. Освен че са по-евтини за купуване, липсата на компютри прави и употребата му в следващите години по-достъпна.

Именно земеделците са в центъра на ново движение в САЩ, което настоява за по-достъпни и лесни за ремонт стоки - от мобилни телефони до трактори. Сега, когато трактор на John Deere се счупи, компанията изисква собственикът да го закара до оторизиран дилър, който да го поправи.