Федералната антимонополна служба в Русия (ФАС) смята да наложи глоба на американската компания Apple на стойност $12 милиона. Причината е злоупотреба с доминиращо положение на пазара на мобилни приложения в страната. От технологичния гигант обявиха, че ще обжалват.

Решението за глобата е вследствие на иск на Лаборатория "Касперски" и е свързана с приложения за родителски контрол. Според руската антимонополна служба "действията на Apple са създавали предимство за нейните собствени продукти, докато тези на конкурентите са се разпространявали при по-лоши условия."

През август 2020 г. службата издаде директива, която изисква от Apple да премахне съответните разпоредби от своите приложения до 30 ноември 2020 г. Компанията отказа да направи това и реши да оспори иска.

В сегашните предписания на регулатора се казва, че "корпорацията трябва да премахне от документацията си условията, които й позволяват да не допуска приложения на други разработчици по каквито и да е причини".

Apple инвестира $430 милиарда в американската икономика

Apple инвестира $430 милиарда в американската икономика

ИТ гигантът планира да създаде 20 000 нови работни места в следващите 5 години

И докато Apple има проблеми в Русия, ситуацията в САЩ е доста по-различна. Тази седмица стана ясно, че компанията ще инвестира над 430 млрд.долара в бизнеса си отвъд океана през следващите 5 години. Там ще бъдат открити и 20 000 нови работни места.