Петрол, добит в САЩ, е бил транспортиран към Близкия изток през декември - нещо, което би било немислимо преди няколко години, пише Bloomberg.

Обединените арабски емирства (ОАЕ) са закупили кондензат - качествен, много лек петрол, без тежки примеси като парафин, сяра и др., от САЩ през декември, твърди източник на медията. Товарът ще бъде използван, за да може ОАЕ да спази техническите изисквания за кондензаторните сепаратори - устройствата, с които се извличат различните петролни продукти - като бензин, например. Неназованият източник твърди, че петролът е закупен от САЩ заради по-високото качество от това на нефта, добиван в региона.

"Като член на ОПЕК и огромен производител, смятам, че добивът в ОАЕ е достатъчен за нуждите им", казва Анди Липов, президента на Lipow Oil Associates. Според него, покупките от САЩ няма да продължат.

Доставка на американски петрол към Близкия изток е последният знак за това как шистовата революция в САЩ и премахването на забраната за износ променя световния пазар. Очаква се добивът в САЩ да се увеличи с 2 милиона барела дневно до ноември т.г.

Износът се увеличи от малко над 100 000 барела дневно през 2013 година до 1,53 милиона през ноември на м.г.

По данни от статистическата служба на САЩ износът към ОАЕ е бил около 700 хил. барела лек суров петрол. Близкоизточната страна обикновено внася суперлек петрол, познат като кондензат, който да бъде използван в сепараторите.Добивът на ОАЕ е бил по 2,85 милиона барела дневно през януари, по данни на Bloomberg. До миналата година ОАЕ разчиташе на Катар за тези доставки, но заради дипломатическата криза в региона през юни те спряха.