Американският гигант Amazon се отказва от плановете си да построи централа в Ню Йорк. През миналата година компанията обяви, че в мегаполиса ще бъдат инвестирани 5 милиарда долара и ще бъдат отворени 25 хиляди работни места.

Планът на компанията беше да построи нови централи в два града. Те трябваше да се намират в района на Ню Йорк Лонг Айлънд Сити и в градската зона на Кристал Сити в окръг Арлингтън в Северна Вирджиния.

"След много размисъл, решихме да се откажем от плана за изграждане на щаб в Лонг Айлънд Сити (Куинс)", се казва в прессъобщението на Amazon. За компанията този ангажимент беше свързан с близки отношения с държавните и регионалните власти, които да я подкрепят в дългосрочен план.

Съобщението предизвика недоволство сред местните законодатели, които се противопоставиха на субсидирането на една от най-скъпите компании в света.

"Въпреки факта, че според проучване на 70% от нюйоркчаните подкрепят нашите планове и инвестиции, редица държавни и местни политици дадоха да се разбере, че те се противопоставят на нашето присъствие и няма да работят с нас, за да установят вида на връзката, която се изисква за насърчаване проект ", отбелязват от компанията.

Amazon не възнамерява да възобнови процеса на дирене на нов град.

Сега централата на Amazon се намира в Сиатъл, където онлайн търговецът е най-големият работодател. Неговият персонал е 45 хил. души.

Акциите на Amazon поевтиняха с 0.5% в четвъртък.