Главният финансов директор на Huawei е заявил пред канадския граничен съд, че компанията има офис в Иран. Това признание потенциално подкрепя американските твърдения, че китайският технологичен гигант е участвал в дейности там, нарушавайки ограниченията на Щатите.

Когато Мън Ванчжоу беше задържана миналия декември по искане за екстрадиция в САЩ, тя бе разпитана от канадски граничен агент относно бизнес сделките на Huawei в Иран, както и дали осъществява продажби на продуктите си в страни, в които няма право.

Мън е отговорила с "не знам" на канадския служител, но той е отказал да ѝ повярва с обяснението, че няма как финансовият директор на компанията да не е запознат с тази информация. Тогава тя потвърждава твърдението, че китайският производител наистина има офис в Иран, пише Bloomberg.

САЩ ще поискат официално екстрадирането на финансовия директор на Huawei

САЩ ще поискат официално екстрадирането на финансовия директор на Huawei

Канада също може да се откаже от оборудването на китайската компания

Делото срещу Мън, която е дъщеря на основателя на компанията Жън Джънфей - е част от американските мерки срещу китайския гигант. Администрацията на Тръмп възпрепятства Huawei да търгува с американски доставчици, поставяйки компанията в центъра на ескалиращата търговска война между САЩ и Китай.

Във вторник съдът пусна и кадри от тричасовото задържане на Мън на летището във Ванкувър, където тя е с багаж и изглежда изненадана от случващото се. Кадрите, както и други документи бяха представени от нейната защита като аргумент, че канадските власти са измамили Мън относно истинската причина за нейното задържане, за да могат да съберат доказателства за Федералното бюро за разследване на САЩ.

Нейната защита иска съдът да отмени екстрадирането ѝ в САЩ с обяснението, че е задържана без основание и разпитвана, вместо да бъде само арестувана.

Според документите на Мън ѝ е било разрешено само да потърси адвокат 4 часа след задържането си.

"Колкото по-бързо намериш адвокат, толкова по-скоро ще те преместят в САЩ ", са ѝ обяснили властите. По искане на ФБР канадските служители на реда са иззели устройствата и паролите за тях и са ги съхранявали в специални торбички, за да предотвратят контролирането им дистанционно.

Финансовият директор на Huawei иска да спре екстрадацията си в САЩ

Финансовият директор на Huawei иска да спре екстрадацията си в САЩ

Тръмп е казал, че може да се намеси в случая при изгодно търговско предложение от Китай

"Тези власти са се забъркали в това, което може да се определи като" скрито наказателно разследване ", твърди защитата на Мън, която се стреми да разкрие комуникацията между канадските органи на реда, както и между правителството на Канада и САЩ относно случая на Мън.

Следствието в Канада има срок до 17-ти септември, за да отговори на тези запитвания. А следващото изслушване е на 23-ти септември.