САЩ ще пристъпят към официалното екстрадиране от Канада на финансовия директор на Huawei Мън Ванчжоу, съобщава канадският посланик във Вашингтон Дейвид МакНаутън пред вестник Globe and Mail. Ходът със сигурност ще увеличи напрежението с Китай.

САЩ са казали на Канада, че ще поискат екстрадицията на Мън, но все още не е ясно кога ще се случи това. Крайният срок за подаване е 30 януари или 60 дни след задържането на висшия ръководител.

Мън, която е дъщеря на основателя на Huawi Жън Джънфей, беше арестувана по искане на Вашингтон за предполагаеми нарушения на американските санкции срещу Иран. Тя е била освободена под гаранция миналия месец и трябва да се яви в съда във Ванкувър на 6 февруари.

Канада арестува финансовия шеф на Huawei и вбеси Китай

Канада арестува финансовия шеф на Huawei и вбеси Китай

Уанджоу Менг е разследвана от САЩ за нарушаване на санкциите срещу Иран

Отношенията между Китай и Канада сериозно се влошиха след ареста, като Пекин задържа двама канадски граждани и осъди на смърт канадец, който преди беше признат за виновен за контрабанда на наркотици.

Канада е една от над 100-те държави, с които САЩ имат договори за екстрадиция. След получаване на официално искане, канадският съд трябва да определи в рамките на 30 дни дали има достатъчно доказателства в подкрепа на екстрадицията, а министърът на правосъдието на Канада трябва да издаде официалната заповед, обяснява Reuters.

Бивш ръководител от канадското разузнаване препоръча Отава да забрани на Huawei да доставя оборудване за телекомуникационни мрежи от следващо поколение, докато канадското правителство проучва всички последици за сигурността.

"Смъртната присъда" на Huawei и ZTE обедини републиканци и демократи в САЩ

"Смъртната присъда" на Huawei и ZTE обедини републиканци и демократи в САЩ

Вашингтон се готви да забрани продажбата на американски компоненти на двете компании. Подобна забрана доведе до ръба ZTE през 2018 г.

Редица държави по цял свят вече наложиха ограничения върху използването на оборудването на Huawei, опасявайки се, че то може да бъде използвано за шпионаж.

Китайската компания многократно заяви, че подобни опасения са неоснователни, а посланикът на Китай в Канада миналата седмица заяви, че ще има последствия, ако Отава блокира Huawei.

В интервюто си МакНаутън признава, че се е оплакал на САЩ, че Канада страда от китайско отмъщение заради арест, направен по искане на Вашингтон.

Нова Зеландия също отхвърли Huawei

Още една развита западна държава отхвърли Huawei

Службите смятат, че 5G оборудването й заплашва националната сигурност

"Не ни харесва, че нашите граждани са наказани. (Американците) са онези, които искат да приложат цялата сила на американския закон срещу (г-жа Мън) и все пак ние сме тези, които плащат цената. Нашите граждани са потърпевши", казва посланикът.

Канадският премиер Джъстин Трюдо заяви, че Китай произволно използва смъртното наказание и призова световните лидери да изразят загриженост за задържаните канадци.