Трите най-големи телекомуникационни оператора в Япония - NTT Docomo, KDDI Corp и SoftBank Group смятат да не използват мрежово оборудване от китайските Huawei Technologies и ZTE.

Отказът се отнася както за настоящото оборудване, така и за бъдеща техника, необходима за изграждане на мрежите от 5-то поколение (5G), предава агенция Kyodo News, цитирана от Reuters.

И Япония може да наложи забрани на Huawei и ZTE

Още една голяма икономика иска да забрани Huawei и ZTE

САЩ, Австралия и Великобритания вече изразиха притеснения за националната си сигурност

Япония планира да забрани държавните покупки на оборудване от Huawei и ZTE, за да гарантира защита срещу изтичането на поверителна информация и кибернетичните атаки, съобщиха източници на Reuters през миналата седмица.

Huawei вече е блокиран от американския пазар, а Австралия и Нова Зеландия го блокираха от изграждането на 5G мрежи на фона на възможните близки връзки на компанията с китайското правителство. Китайската компания многократно повтори, че властите в Пекин нямат влияние върху нея.

Канада арестува финансовия шеф на Huawei и вбеси Китай

Канада арестува финансовия шеф на Huawei и вбеси Китай

Уанджоу Менг е разследвана от САЩ за нарушаване на санкциите срещу Иран

Пазарите се разтресоха през миналата седмица след новината, че канадските власти са арестували главния финансов директор на Huawei и се готвят да я екстрадират в САЩ, изплашени, че задържането може да доведе до още едно сериозно препятствие пред разрешаването на търговска война между двете най-големи световни икономики.

SoftBank, която има дългогодишни отношения с Huawei и си партнира с китайската компания в редица 5G проучвания, преживя най-големият спад на акциите сред трите телекома. Ценните й книжа поевтиняха с 3.5% заради опасенията си за въздействието, което може да има общественият натиск срещу Huawei върху бизнеса й.