Alphabet, собственик на Google, съобщи в сряда, че съкращава стотици служители в множество екипи. Например съоснователите на Fitbit Джеймс Парк и Ерик Фридман също напускат компанията, докато технологичният гигант продължава да намалява разходите, пише Reuters.

От Google казаха, че ще съкратят стотици в отдела си за гласов асистент, докато няколкостотин позиции се елиминират в хардуерния екип, отговорен за Pixel, Nest и Fitbit, като повечето хора в екипа за добавена реалност (AR) ще бъдат освободени. Стотици професионални позиции в централния инженерен екип на лидера при интернет търсачките също са засегнати, отбелязваха от компанията.

Google променя Gmail - ето как

Google променя Gmail - ето как

Технологичният гигант иска да намали спама

Google купи компанията за проследяване на здравето и фитнес Fitbit за 2,1 милиарда долара през 2021 г., но продължи да пуска нови версии на своя Pixel Watch, продукт, който се конкурира с някои от устройствата на Fitbit, а също и с Apple Watch, припомня Ройтерс.

"През втората половина на 2023 г. редица наши екипи направиха промени, за да станат по-ефективни и да работят по-добре, и да приведат ресурсите си в съответствие с най-големите си продуктови приоритети. Някои екипи продължават да правят този вид организационни промени, които включват някои елиминиране на някои позиции в световен мащаб", каза говорител на Google в изявление пред агенцията.

Epic Games спечели делото срещу Google за монопол в магазина за приложения Google Play

Google загуби ключово дело за монопол във федерален съд на САЩ

Делото бе заведенето от разработчика на играта Fortnine - Epic Games, които преди това загубиха сходно дело срещу Apple

Говорителят не уточни броя на засегнатите позиции. Не е ясно колко души са част от софтуера Google Assistant и колко от други звена.

Реорганизацията на определени екипи идва в момент, когато компании като Microsoft и Google залагат на нарастващото приемане на технологията за генеративен изкуствен интелект (AI) след успеха на ChatGPT на OpenAI.

Gemini: Google най-накрая догониха ChatGPT... но не и в ЕС

Google най-накрая догониха ChatGPT... но не и в ЕС

Новите AI модели Gemini задвижват както чат ботове, така и изкуствен интелект директно в смартфона