Три години след като разработчика на играта Fortnite - Epic Games заведе дело срещу Apple и Google за предполагаем незаконен монопол в магазините им за приложения, Epic Games спечели в съда на първа инстанция. Съдебните заседатели по делото Epic срещу Google произнесоха своята присъда - и установиха, че Google е превърнала своя магазин за приложения Google Play и услугата за таксуване на Google Pay в незаконен монопол.

Само след няколко часа обсъждане журито единодушно отговори с "да" на всеки въпрос, поставен пред тях - че Google има монополна власт на пазарите за разпространение на приложения за Android и пазарите на услуги за таксуване в приложението, че Google е извършил антиконкурентни неща на тези пазари и че Epic е понесъл щети от това поведение. Журито реши, че Google също има незаконна връзка между своя магазин за приложения Google Play и платежните услуги Google Play Billing и че споразумението за разпространение, сделките на Project Hug с разработчиците на игри и сделките с производителите на оригинално оборудване са антиконкурентни.

Вицепрезидентът по въпросите свързани с обществената политика на Google Уилсън Уайт споделя, че компанията планира да обжалва присъдата и че "Процесът показа ясно, че се конкурираме ожесточено с Apple и нейния App Store, както и магазините за приложения на устройства с Android и конзоли за игри."

Apple и Google отиват на съд заради премахването на популярната игра Fortnite от магазините си

Apple и Google отиват на съд заради премахването на популярната игра Fortnite от магазините си

Компанията създател на играта обвинява Apple, че блокира конкуренцията

В публикация в своя фирмен блог Epic Games пише: "Днешната присъда е победа за всички разработчици на приложения и потребители по света. Това доказва, че практиките на магазините за приложения на Google са незаконни и те злоупотребяват с монопола си, за да извличат прекомерни такси, да задушават конкуренцията и да намалят иновациите.

Това е историческа победа, особено имайки предвид, че Epic Games загуби битката си срещу Apple преди две години, когато съдията Ивон Гонзалес Роджърс реши, че делото няма нищо общо с приложенията.

Бъдещето на магазина за приложения на Google е заложено на карта в съдебно дело от издателя на Fortnite Epic Games. Epic заведе дело срещу Google през 2020 г. след битка за таксите за покупки в приложения, твърдейки, че Google Play Store на операционната система Android представлява незаконен монопол - докато Google твърди, че нейните искания биха навредили на способността на Android да предлага сигурно потребителско изживяване и да се конкурира с Apple.

Защо Epic Games и Apple са във все по-ожесточена правна война?

Защо Epic Games и Apple са във все по-ожесточена правна война?

Компанията за видео игри вече загуби над 3 милиона долара

Но делото на Epic срещу Google се оказа съвсем различен случай. То зависеше от тайни споразумения за споделяне на приходите между Google, производители на смартфони и големи разработчици на игри, такива, за които вътрешно ръководството на Google смяташе, че са предназначени да възпират конкурентните магазини за приложения. Това показа, че Google се страхува конкретно от Epic. И всичко беше решено от жури, за разлика от решението в делото с Apple.

Все още не знаем какво всъщност печели Epic - това зависи от съдия Джеймс Донато, който ще реши какви биха могли да бъдат подходящите средства за защита. Epic не заведоха делото търсейки парично обезщетение, те искат съдът да каже на Google, че всеки разработчик на приложения има пълната свобода да въведе свои собствени магазини за приложения и свои собствени системи за таксуване на Android и все още не знаем как или дори дали съдията може да изпълни тези желания. И двете страни ще се срещнат със съдия Донато през втората седмица на януари, за да обсъдят възможни средства за правна защита.

Съдия Донато вече заяви, че няма да удовлетвори допълнителното искане на Epic за разпоредба срещу заобикаляне "само за да е сигурен, че Google не може да въведе отново същите проблеми чрез някакво алтернативно креативно решение", както се изрази главният адвокат на Epic Гари Борнстейн на 28 ноември.

Epic Games съди Apple заради "нечестни" такси

Epic Games съди Apple заради "нечестни" такси

Заведеното дело може да промени завинаги отношенията между разработчиците на софтуер и операторите на мобилни приложения

"Ние не правим разпореждания за да не се нарушава закона... ако имате проблем, можете да се върнете", каза Донато. Той също така каза, че не възнамерява да решава какъв процент такса Google трябва да начислява за своите продукти.

Въпреки че Epic не води делото с цел обезщетение, главният изпълнителен директор на Epic Games Тим Суини предположи, че Epic ще спечели стотици милиони или дори милиарди долари, ако не трябва да плаща таксите на Google.

Уилсън Уайт, вицепрезидент на Google, държавни въпроси и обществена политика коментира решението:

"Смятаме да оспорим присъдата. Android и Google Play предоставят по-голям избор и откритост от всяка друга голяма мобилна платформа. Пробният процес показа ясно, че се конкурираме ожесточено с Apple и нейния App Store, както и магазините за приложения на устройства с Android и конзоли за игри. Ще продължим да защитаваме бизнес модела на Android и ще останем дълбоко ангажирани с нашите потребители, партньори и по-широката екосистема на Android."