След скорошното подновяване на превърналото се почти в епично дело на компанията за видео игри Epic Games срещу технологичния гигант Apple, в петък американски съдия постанови смесени решения, предават световните медии. От тук нататък производителят на iPhone не трябва да възпрепятства разработчиците да включват връзки в своите приложения, които позволяват на клиентите да плащат извън магазина за приложения. В момента Apple начислява комисионни на разработчиците на игри от 15 до 30%.

Макар да изглежда, че съдът се е произнесъл като цяло в полза на Epic Games и е задължил Apple да облекчи условията по отношение на доходоносните приложения, обаче, той не е постановил решения по отношение на други точки от бизнес практиките на Apple, критикувани от Epic Games. 

Epic Games съди Apple заради "нечестни" такси

Epic Games съди Apple заради "нечестни" такси

Заведеното дело може да промени завинаги отношенията между разработчиците на софтуер и операторите на мобилни приложения

Компанията, станала световно известна с играта Fortnite, обяви в публикуван в неделя документ, че ще оспори решението на Федералния съд на САЩ от петък.

Днес от Epic Games уточниха, че ще оспорят съдебното решение на последваща инстанция, а главният изпълнителен директор на компанията - Тим Суини, написа в Twitter, че решението "не е победа нито за разработчиците, нито за потребителите".

Според анализатори, цитирани от Reuters, големият победител към момента сякаш е Apple, защото след съдебното решение до голяма степен всичко зависи от начина, по който производителят на iPhone избере да приложи решението.

Акциите на Apple поевтиняха с 3,2%, но според повечето финансови експерти дългосрочните перспективи за компанията си благоприятни. Утре гигантът вероятно ще представи новите си iPhone модели.

Apple разхлабва правилата за плащане в App Store след сделка с Япония

Apple разхлабва правилата за плащане в App Store след сделка с Япония

Производителят на iPhone е изправен пред законови и регулаторни предизвикателства, свързани с приложението

Решението на американския съд значително разширява отстъпката, направена на стрийминг видео компаниите през миналата седмица, което им позволява да насочват потребителите към външни методи на плащане. Решението разширява това изключение до всички разработчици, включително разработчиците на игри, които са най-големите генератори на пари за App Store на Apple, което само по себе си е основата на неговия сегмент от услуги в обем от 53,8 милиарда долара.

Съдебното решение постанови, че Apple вече не може да забранява на разработчиците да предоставят бутони или връзки в своите приложения, които да насочват клиентите към други начини за плащане извън собствената система за закупуване на Apple в приложението. В същото време обаче, не е удовлетворено искането на Epic Games - съдът да принуди Apple да отвори iPhone за магазини за приложения на трети страни.

Технологичният гигант коментира ситуацията така:

"Както съдът призна, "успехът ни не е незаконен. Apple е изправена пред строга конкуренция във всеки сегмент, в който правим бизнес и ние вярваме, че клиентите и разработчиците избират именно нас, защото нашите продукти и услуги са най-добрите в света".

Съдебният иск на Epic Games срещу Apple беше заведен през август 2020-а година. Компанията за видео игри оспорва строгите правила на тепнологичиня гигант, свързани с начините на плащане в приложенията в App Store. Основателят на Epic Games Тим Суини и неговата компания вече са загубили над 3 милиона долара.

Apple отлага новите функции за защита на децата след серия от протести

Apple отлага новите функции за защита на децата след серия от протести

Промените трябваше да бъдат въведени до края на годината