От технологичния гигант Apple заявиха, че ще разхлабят правилата в своето приложение App Store, които забраняват на компании като Netflix да предоставят на клиентитете си връзка за създаване на платен акаунт, за да заобиколят комисионите на компанията за покупки в приложението, предават световните медии. Това е втората отстъпка за регулаторите и компаниите за по-малко от седмица.

Производителят на iPhone е изправен пред законови и регулаторни предизвикателства, свързани с App Store. Именно популярното приложение представлява ядрото в сегмента от услуги на компанията на стойност за 53,8 милиард щатски долара. И все пак Apple ще забрани на разработчиците да приемат други форми на плащане в приложенията на iPhone - основната практика, на която създателят на "Fortnite" Epic Games, Spotify Technology и Match Group са казали, че искат да сложат край.

Споразумение за $100 милиона: Apple се договори със създателите на приложения

Споразумение за $100 милиона: Apple се договори със създателите на приложения

Практиките на App Store на Apple са подложени на засилено наблюдение през последните месеци, като критиците твърдят, че технологичният гигант е твърде доминиращ в индустрията

"Ограничената корекция не решава всичките ни проблеми", се казва в изявление на Spotify, което разглежда жалба за конкуренция срещу Apple пред органите на Европейския съюз по защита на конкуренцията. Изпълнителният директор на Epic - Тим Суини, написа в "Туитър", позовавайки се на операционната система на компанията:

"Apple трябва да отвори iOS на базата на хардуер, магазини, плащания и услуги, всяко от което се състезава поотделно. Вместо това те буквално ежедневно провеждат преизчисляване на порочната практика "разделяй и владей" с надеждата да се измъкнат от проблемите, свързани с практиките им на обвързване", добави Суини.

Apple събира комисионни между 15% и 30% от покупки в приложението си и издига бариери, за да попречи на разработчиците да насочват потребителите към алтернативни варианти за плащане. Едно такова правило забраняваше "приложения за четене" - където потребителите консумират съдържание, което са закупили другаде.

От Apple заявиха, че ще отменят това правило от началото на следващата година като част от приключването на разследване на Японската комисия за справедлива търговия (JFTC). Apple заяви, че се е съгласила с JFTC да позволи на разработчиците на тези приложения да споделят една връзка към своите уебсайтове, за да помогнат на потребителите да настроят и управляват своите акаунти.

Как се промени Apple след 10 години управление на Тим Кук

Как се промени Apple след 10 години управление на Тим Кук

Кук разшири империята

Въпреки че промяната е част от споразумение с JFTC, от Apple обявиха, че ще се прилага в световен мащаб. От своя страна представителите на JFTC коментираха по време на медиен брифинг, че са приключили петгодишно разследване срещу Apple и преразглеждането на насоките на App Store на компанията елиминира подозренията за антимонополни практики. Обхватът на разследването обаче не обхваща компаниите за видео игри, които са най-голямата печеливша ниша за компанията.

До скоро Apple е разрешавала връзка за създаване на акаунт, но само ако създаването на въпросния акаунт не включва въвеждане на информация за плащане. Това означаваше, че компании като Netflix, които нямат безплатни услуги и изискват плащане при регистрация, не могат да предоставят тази връзка.