Когато Тим Кук пое ролята на главен изпълнителен директор на Apple, това бе преход като никой друг. Той излезе от сянката на един от най-познатите и обичани директори в корпоративна Америка и пое управлението на една от най-големите технологични компании, изправена пред несигурността на продължаващия ѝ успех, пише CNN.

Десет години по-късно Кук управлява най-скъпата компания в света и остава сред най-влиятелните CEO в света. Над милиард хора по света използват устройствата на Apple, а десетки милиони разработчици изградиха бизнес върху софтуерните ѝ платформи.

Тим Кук застана начело на Apple на 24 август 2011 г., по-малко от два месеца преди смъртта на Стив Джобс. Оттогава пазарната капитализация на Apple нарасна в пъти и достигна почти $2,5 трлн. Приходите ѝ се удвоиха за периода.

Ако Джобс остане в историята с умението си да създава устройства, които промениха изцяло изживяването за потребителите, Кук ще бъде запомнен с разширението на екосистемата на Apple. Под негово управление Apple се превърна от производител на премиум устройства в масивна компания с редица бизнеси - от разплащателни услуги до номинирани за Оскар филмови продукции. По негово време Apple придоби и над 100 компании, включително Beats за $3 млрд. през 2014 г. и бизнеса със смартфон модеми на Intel за $1 млрд. през 2019 г.

Десетилетието не мина и без проблеми за Apple, като например Batterygate и обвиненията за условията на труд в китайските заводи, където се произвеждат джаджите на компанията.

Месец след заставането си начело, Кук анонсира пускането на iPhone 4S. Оттогава компанията пусна почти две дузини версии на iPhone на различни цени, както и нови поколения на iPad, Mac и MacBook. Кук надзираваше и пускането на нови продукти - като Apple Watch и AirPods. Но далеч по-важен бе растежът на услугите.

През първите пет години Apple започна да изкарва приходи от редица услуги като iCloud, Podcasts, Music и други. През януари 2016 г. компанията за първи път достигна приходи от $20 млрд. от услуги.

Броят им продължава да расте - Apple Arcade, Apple TV+ и Apple Fitness+, като през 2020 г. Apple генерира почти $53,8 млрд. от услуги, или 20% от общите приходи.

Така компания вече не е толкова зависима от iPhone, чиито продажби са волатилни в различните тримесечия.

Какво следва?

Кук вече заяви, че не планира да е главен изпълнителен директор на Apple и през следващите години, но наблюдателите са категорични, че поне през следващите няколко няма да има заместник.

През този период Apple планира редица продукти, които могат да променят бъдещето на компанията, включително автомобил и очила с добавена реалност.

Стои и въпросът кой ще поеме компанията, когато Кук се оттегли. Джеф Уилямс, настоящият оперативен директор, се смята за възможен наследник. Но той е едва две години по-млад от Кук и с течение на времето тази възможност намалява.