Apple забавя обявените миналия месец нови функции за защита на децата, предават световните медии. Поводът е вълна от критики и серия от протести, предимно заради доста противоречивата функция, която трябваше да сканира снимките на потребителите за материали за сексуално насилие над деца (CSAM). Според критиките, промените могат да намалят поверителността на потребителите. Въпросните промени трябваше да бъдат въведени по-късно тази година.

Новината, че Apple може да търси в частно съхраняваните снимки в iCludдетска порнография на пръв поглед изглеждаше добре. За жалост, снимки от т. нар. "тъмна среда на детската порнография" все още циркулират на много места. На второ четене обаче идеята не изглежда толкова страхотна.

Как се промени Apple след 10 години управление на Тим Кук

Как се промени Apple след 10 години управление на Тим Кук

Кук разшири империята

"Миналия месец обявихме планове за функции, предназначени да помогнат за защита на децата от педофилите, които използват комуникационни инструменти, за да ги набелязват и експлоатират, ние искахме да ограничим разпространението на материали, свързани със сексуална злоупотреба с деца", заяви Apple в изявление пред The Verge.

"Въз основа на обратна връзка от клиенти и различни групи, съсловия и организации, ние решихме да отделим допълнително време през следващите месеци, за да съберем повече информация и да направим подобрения, преди да пуснем тези изключително важни функции за безопасност на децата", допълват от компанията.

Към момента промотираните промени, които трябва да ограничат съдържанието на детска порнография се състоят от три части. Едната е свързан със Search и Siri, които ще подпомагат за предотвратяване на CSAM, ако даден потребител търси подобна информация. Втората предвижда, когато децата получават или изпращат откровено сексуални снимки - те да бъдат замъглени. А третата е сканиране на въпросните изображения, съхранявани в iCloud Photos и тяхното докладване на модераторите на Apple.

Според компанията нищо от това не отслабва поверителността на потребителите. И все пак много експерти по поверителност и защита на личните данни отправят силни критики към новата система и дори твърдят, че тя би могла да създаде система за наблюдение на устройствата, съответно и на хората.

Подкрепени от Google и Facebook рекламни групи са недоволни от нова защита на личните данни в iPhone

Подкрепени от Google и Facebook рекламни групи са недоволни от нова защита на личните данни в iPhone

Новите операционни системи на Apple ще защитават още повече поверителността на потребителите