Производителят на популярната видео игра "Fortnite" - Epic Games, умишлено е нарушил правилата на Apple, свързани с пазара на мобилни приложения, за да докаже, че технологичният гигант взема несправедлив дял от разработчиците на софтуер, съобщава The Wall Street Journal.

Заради приложението App Store, Apple се изправи пред съда в дело, заведено от компанията за видео игри

"Apple печелеше повече от продажбата на приложения в App Store, отколкото самите разработчици", казва изпълнителният директор на Epic Games Тим Суини, чиято игра бе премахнат от платформата за мобилни приложения на Apple миналия август.

Първите 5G iPhone модели донесоха рекордни приходи на Apple в началото на 2021-а

Първите 5G iPhone модели донесоха рекордни приходи на Apple в началото на 2021-а

Продажбите на новите iPad и MacBook растат със 70 на сто

Изявлението на Суини, 50-годишен програмист, който основава Epic през 1991 г., се състоя в съдебна зала на Оукланд, Калифорния.

След първия ден от планираното триседмично съдебно заседание, стана ясно, че делото може да помогне за преструктурирането на пазара за разпространение на приложения на мобилни устройства, възлизащ на десетки милиарди долари

Миналият август Тим Суини вмъкна собствена, неоторизирана платежна система във версиите на "Fortnite" в магазините за приложения, които Apple и Alphabet контролират от Google. По този начин успя да заобиколи 30% такса, която компаниите събират от покупките на мобилни приложения.

В своето изявление пред съда Суини заяви, че неговата компания, която се оценява на близо 29 милиарда долара, "е допринасяла с радост за екосистемата от приложенията на Apple от 2010 г. насам, но нещата се променят през годините, тъй като политиките на производителя на iPhone стават все по-ограничителни". От Apple отхвърлят това твърдение, защитавайки своите политики като "жизнено важни за успеха на App Store".

Собствениците на iPhone и iPad могат да изтеглят софтуер само от App Store като компанията изисква покупките в приложенията да се извършват единствено чрез нейната платежна система

Google и Apple бяха разпитани за злоупотреби с AppStore и Google Play

Google и Apple бяха разпитани за злоупотреби с AppStore и Google Play

Сенатът проверява дали те не таксуват неправомерно конкурентни приложения

Според адвокатите на Apple - Epic е мотивиран да наруши правилата, защото популярността на Fortnite намалява. Според представен на съда документ, приходите на "Fortnite" са намалели значително през 2019 г.

Изключително успешната формула на Apple помогна превърна производителя на iPhone в една от най-печелившите компании в света с пазарна стойност над 2,2 трилиона долара. От своя страна Epic се оценява на около $30 милиарда.

Втората определена дата от започналото вече дело е вторник, 5 май.

Как Apple принуждава конкурентите да играят по нейните правила?

Как Apple принуждава конкурентите да играят по нейните правила?

Ново приложение ще предпазва потребителите от проследяване и изтичане на данни