Главният изпълнителен директор на Apple, Тим Кук, превърна поверителността на потребителските данни както в бизнес стратегия, така и в етична норма, пише Forbes. И цитирай следните негови думи:

"Ако приемем за нещо нормално и неизбежно факта, че всичко в живота ни може да бъде подобрено и продадено, тогава ние губим много повече от данните си".

Това казва Кук по време на виртуална пресконференция на тема "Компютри, поверителност и защита на данните", проведена през януари. И допълва, че все по-често чрез смарт устройствата в джоба ни "губим свободата да бъдем хора."

Сега Apple представя нещо наистина революционно

Това е най-новата версия на операционната система - iOS 14.5. Тя ще има функция, която ще изисква приложенията да искат разрешение от потребителите преди проследяване на данни и каквато и да е активност. Датата на публичното пускане все още не е ясна, но вече е налична бета версия на системата и Кук вероятно ще съобщи нови подробности по време на годишното пролетно събитие на компанията.

Apple се отказва от iPhone mini от 2022

Apple се отказва от iPhone mini от 2022

Тази година обаче компанията ще пусне още един малък модел

Акцентът върху неприкосновеността на личния живот засилва бизнеса на Apple като производител на смарт устройства и оказва натиск върху конкурентите

Функциите за поверителност на новата система принуждава гиганти като Facebook и Google да се адаптират, защото просто нямат друг избор.

"Това се отнася директно към тях", казва Джийн Мюнстер, който е съосновател на фирмата за рисков капитал Loup Ventures.

"Тези промени правят по-трудно, не изцяло невъзможно, но със сигурност по-трудно още нещо - насочването на реклами. Apple знае от потребителите си за техните притеснения, свързани с неприкосновеността на личния им живот. Промените ще отговорят на тези опасения", допълва Мюнстер.

Google събирали незаконно лични данни на деца, за да им изпращат реклами

Google събирали незаконно лични данни на деца, за да им изпращат реклами

Това се е случвало чрез приложения, определени като "одобрени от учителите"

Тим Кук коментира пред New York Times , че промените, които Apple прави не са фокусирани върху конкретна конкурентна компания, а са към всички

В основата на новата операционна система влиза прозрачността за проследяване на всички приложения на Apple. Ще има нова функция, която ще изисква от трети страни да искат от потребителите чрез "изскачащ прозорец" разрешение за проследяване и споделяне на техните данни в каквито и да е приложения и уебсайтове.

Личните данни на 432 000 българи изтекоха от Facebook

Личните данни на 432 000 българи изтекоха от Facebook

Засегнати са телефонни номера, имейл адреси, местоположение и други на общо 533 млн. потребители на социалната мрежа

"Можете и да си затворите очите за това как се използват данните ви, ако не сте се сблъсквали с реален проблем от това, както и ако нямате опция за избор, но това не е редно". Твърдението е на Ричард Могул, който е експерт по неприкосновеността на личния живот и главен изпълнителен директор в Securosis - фирма за изследвания на информационната сигурност. Той коментира още, че "когато изборът дали да дадете данните си на някого е пред очите ви чрез приложение, тогава вече можете да вземете информирано решение."

От Apple за първи път загатнаха за новото приложение през юни миналата година, но отложи пускането за 2021 г.

След атаката срещу Facebook: Как да защитим личните си данни онлайн?

След атаката срещу Facebook: Как да защитим личните си данни онлайн?

Пред Money.bg говори експертът Пламен Тошев, управляващ директор на Acronis България