Личните данни на над половин милиард потребители на Facebook изтекоха в интернет в събота — напомняне за огромното количество информация, което компанията събира за потребителите си, както и за неуспеха ѝ да ги пази, коментира Bloomberg.

В публичното пространство вече се намира личната информация на 533 млн. потребители — телефонни номера, местоположение, рожденна дата, имейл адреси и други, съобщава Business Insider. Сред тях и телефонния номер на самия Марк Зукърбърг, главен изпълнителен директор, както и на 432 хил. българи.

От компанията коментират единствено, че "това са стари данни от 2019" и че проблемът, довел до изтичането им, е оправен. Алън Гал, главен технологичен директор в Hudson Rock, който открива данните в хакерски форум, посочва, че най-често хакнатата информация рядко се споделя веднага с публиката, тъй като хакерът се опитва да получи пари за нея.

За потребителите е добре винаги да споделят минималното възможно количество информация онлайн, както и често да сменят паролите си.

Всички начини, по които Facebook ви следи. И как да ги ограничите

Всички начини, по които Facebook ви следи. И как да ги ограничите

Пипалата на социалната мрежа достигат далеч извън пределите на нейните услуги и се разпростират в целия интернет