Не е изненадващо, че Facebook ви следи на собствените си страници - но може още да не знаете, че компанията ви следи и където и да се намирате в интернет. Пипалата на социалната мрежа достигат други уебсайтове и услуги, приложения, които използвате на телефона си и места, които посещавате във физическия свят - особено ако решите да се отбележите чрез снимка, пише Wired. Facebook дори следи и създава профили на хора, които нямат регистрация за нито една от услугите на компанията.

За щастие, има начин да ограничите количеството данни, които Facebook събира за вас.

Колко точно искате да се отдръпнете, зависи от това колко вярвате на технологичната компания. Гигантът твърди, че използва данните ви, за да ви показва реклами и да запази сигурността ви - например, ако някой влезе в акаунта ви от страна, в която не се намирате.

Но трябва да имате предвид, че Facebook не е компания, която има благонадеждна история, когато става въпрос за данните на потребителите. Дори без да вземаме предвид как самата компания ги използва, в няколко случая тя бе достатъчно безотговорна в споделянето им с трети страни.

Facebook притежава и WhatsApp и Instagram, откъде също събира данни. Най-добрият начин да ограничите събираната информация е да изтрите регистрациите си от трите услуги. Ако това е твърде сложно, има и други начини.

Ако искате да използвате Facebook, то вие давате разрешение социалната мрежа да запазва всяка ваша стъпка: откъде качвате снимки, с кого си пишете, в какви групи членувате. Тази данни се използват предимно за реклами, които са по-подохдящи за вас и интересите ви, което от своя страна носи повече приходи на гиганта.

Не може да спрете Facebook да събира тази информация - това е сделката, на която се съгласявате, когато се регистрирате в социалната мрежа. Но може да ограничите как тя засяга рекламите, които виждате, като посетите страницата "Вашите предпочитания за реклами"/Ad preferences. Отваряйки Your interests получавате обща представа какво Facebook смята, че харесвате.

Под "Вашата информация" може да видите по какво Facebook насочва към вас: дали сте във връзка, какво работите, къде сте учили и други. Ако не искате тази информация да бъде споделяна и използвана от рекламодателите, изключете тази възможност.

Отваряйки "Настройки за реклами" може да направите още повече промени. Оттук може да контролирате дали Facebook може да използва данни от маркетинг партньорите на компанията - и има ужасно много такива. Ако не искате, изберете опцията "не е разрешено".

Трябва да знаете, че тези настройки не намаляват броя на рекламите, които виждате във Facebook, нито пък трият информацията, която компанията вече им за ас. Те просто спират рекламодателите да насочват реклами към вас, използвайки ги. Така, ако сте щастливо женени, може изведнъж да започнете да виждате реклами за сайтове за запознанства. Но Facebook все още знае, че сте женени.

Както посочихме, пипалата на Facebook далеч надхвърлят самата социална мрежа. Тя има партньорства с редица маркетинг компании и мрежи за реклами, така че действията ви на други сайтове се вливат в данните от вашия профил в социалната мрежа.

Тази практика бе широко критикувана, така че наскоро Facebook представи възможност да бъде ограничена. Засега тя не е достъпна за всички потребители. И все още не засяга това колко данни събира Facebook за вас, а просто къса връзката между това какво правите в социалната мрежа и извън нея. Така, ако търсите обувки в интернет, няма да започнете да получават реклами за тях във Facebook.

Може да проверите дали тази възможност е достигнала до вас, като отидете на "Вашата информация" и после "Дейност извън Facebook". Там може да видите каква информация е споделена, да я изтриете, изтеглите и други.

Facebook не ви подслушва. Истината е по-плашеща

Facebook не ви подслушва. Истината е по-плашеща

Как технологичните компании ви предлагат толкова точни реклами?

Тази активност извън Facebook се следи без значение дали имате регистрация в социалната мрежа или не. Инструменти като Facebook Pixel позволяват на сайтовете и е-търговците да получават тази информация за посетителите си.

Може да спрете използването на тази информация за показване на реклами, като отидете на сайта YourAdChoices и изберете Opt Out.

Добра идея е да ограничите следенето чрез опциите, които браузърът ви дава, както и да използвате добавки като Ghostery или Privacy Badger, както и Facebook Container, който отделя страниците на социалната мрежа от останалите, които браузвате, както и ограничава следенето от социалната мрежа в другите страници.

Голяма част от това, което казахме, важи и за мобилните приложения: ако искате да ограничите това, което Facebook знае за вас, просто ги изтриите. Ако ги имате на своя телефон, социалната мрежа записва от коя Wi-Fi мрежа се свързвате с интернет, какви приложения имате на телефона и други.

В настройките на телефона може да ограничите част от достъпа на Facebook до местоположение, вашите контакти, микрофона, камерата и други. Лошата новина, че дори да изключите местоположените, Facebook все пак си записва откъде влизате чрез вашия IP адрес. Ако сте решили да не изтривате акаунтите си, ограничете активността си: не се отбелязвайте на различни локации, не отбелязвайте снимки, не попълвайте въпросници от типа "Кой герой на Disney сте?".

Информацията ви в профила трябва да е ограничена до минимум и си помислете два пъти дали има нужда да споделяте нещо изобщо. На телефона може да използвате Facebook през браузъра, а не чрез приложението.Facebook получава и доста данни за вас от приложенията, в които влизате чрез регистрацията си в социалната мрежа. По принцип е лоша идея да го правите, като е по-добре да създавате отделни регистрации или да използвате Sign in with Apple, ако ползвате iPhone.

Facebook гневна на Apple: Няма да може да следи потребителите на iPhone извън социалната мрежа

Facebook гневна на Apple: Няма да може да следи потребителите на iPhone извън социалната мрежа

Компанията на Зукърбърг се опасява, че множество от потребителите ще откажат да бъдат следени, ако имат такава възможност