Вероятно повечето хора смятат, че изтичането на данни от Facebook не ги засяга, но това може да е опасно. Хакерите търсят точно такъв тип данни, когато се опитват да използват социално инженерство или чрез конкретен човек да проникнат до дадена организация. Това заяви Пламен Тошев управляващият директор на специализираната в киберзащита Acronis България предаването Money.bg по телевизия Bulgaria On Air.

"Не е ясно дали пробива в социалната мрежа е станал чрез вътрешен човек във Facebook, но изтеклите данни могат да се използват за пробиви в други организации", заяви той по повод атаката срещу социалната мрежа от миналата седмица, при която изтече лична информация на 533 милиона потребители на Facebook, включително и на 432 хиляди българи. 

Освен за банкови измами, данните могат да бъдат използвани по много начини

"Може да кажем, че данните са съвременна валута. Основните приходи на големите технологични компании като Google, например, идват от реклама, която е по-ефективна и успешна, когато е насочена. Това става чрез използване на определени лични данни. По-големият проблем обаче е престъпната дейност, която използва подобни лични данни за достигане до финансови средства най-често", заяви Тошев.

Личните данни на 432 000 българи изтекоха от Facebook

Личните данни на 432 000 българи изтекоха от Facebook

Засегнати са телефонни номера, имейл адреси, местоположение и други на общо 533 млн. потребители на социалната мрежа

По думите на експерта при всяко изтичане е важно да проверим дали ние сме сред жертвите и ако да - какви лични данни се съдържат там.

"В случая със социалната мрежа са телефони, имейли, местоположение, пълно име, статуса на връзката на човек в личния живот. Тези данни не могат да бъдат променени, но трябва да сме по-внимателни именно за този тип социално инженерство. Трябва да внимаваме за хора, които ни се обаждат, пишат по имейл, които се представят за представители за дадена организация, изпращат линкове, файлове и т.н.", предупреждава експертът.

"За големите гиганти няма финансов интерес да опазват данните, те по-скоро имат интерес да ги използват за рекламни цели. Единственият шанс е с регулация от типа GDPR в Европа и други подобни, които биха санкционирали компаниите при подобно изтичане на данни", смята Тошев.

Много често хакерите използват социално инженерство, за да манипулират потребителите и да ги накарат да споделят лична информация, като използват дадени сайтове или инсталират софтуер. 

След атаката на Facebook 500 милиона профила в LinkedIn също са били атакувани от хакери

След атаката на Facebook 500 милиона профила в LinkedIn също са били атакувани от хакери

Те са били пуснати за продажба

Как да се предпазим?

Важно е да знаем, че въвеждайки данните си в социалните мрежи, не ги даваме за съхранение. Трябва да знаем, че личните ни данни са също толкова ценни като хартиените пари, смята експертът.

"Трябва да имаме резервно копие на данните си. Все по-популярни стават атаките, чрез които се криптират данните ни и впоследствие се иска подкуп за възстановяването им. Става въпрос за снимки, документи и др. Откупът варира от десетки долари до милиарди", казва експертът.

По думите на Тошев в такива случаи помага да имаме и софтуер за защита на личните ни данни.

"Според наше скорошно проучване над 80% от компаниите имат над 10 едновременно работещи софтуера за защита и въпреки това над половината от тях казват, че са прекъснали работа през 2020 година заради пробив. Това значи, че бройката не помага, а по-скоро усложнява нещата", смята Тошев.

"В съвременния свят загубите от незащитени лични данни стават все по-големи. Ние държим много ценна за нас информация на нашите електронни устройства и всеки може да си представи какви би се случило, ако изведнъж ни я отнемат", заяви експертът.