Apple и Google бяха разпитани пред Сената на САЩ за злоупотреби с господстващото положение на техните магазини за мобилни приложения (съответно AppStore и Google Play). Целта е да се разбере дали има подобни практики в щета на по-малките конкуренти, предаде Reuters.

Ейми Клобучар от антитръстовата комисия заяви, че Apple и Google могат да използват позицията си, за да "изключат или потиснат приложения, които се конкурират със собствените им продукти" и "да начисляват прекомерни такси, които влияят на конкуренцията".

Производителите на приложения като услугата за стрийминг на музика Spotify Technology и гигантът в запознанства Match Group, който притежава приложението Tinder, отдавна се оплакват, че задължителното споделяне на приходите от продажби на цифрови стоки и строгите правила за включване в AppStore и Google Play представлява антиконкурентно поведение.

От Match Group изтъкнаха, че 30% от всяка тяхна транзакция отива за Google, с което таксите за потребителите им се повишават неимоверно. Така разработчикът на приложения на запознанства плаща на гиганта по над 500 млн. долара годишно, което е най-голямото перо в бюджета им.

Представителите на Apple и Google изтъкнаха пред Сената, че строгият контрол на компаниите над техните магазини и свързаните с тях изисквания за споделяне на приходите са необходими за въвеждането и поддържането на мерки за сигурност, за да могат да защитят потребителите от вредни приложения и практики.

Въпреки това главният директор по спазване на изискванията на Apple Кайл Андиър отговори на сенаторски въпрос, че компанията не се ангажира да харчи всички задължителни такси единствено за сигурността.

Обяснения от Андиър и Уилсън Уайт от Google защо таксите на компаниите не се прилагат за фитми като Uber Technologies и приложенията, които продават физически стоки, също не успяха да задоволят сенаторите.

"Чувствам се като незамръзнал пещерен човек адвокат", каза сенаторът Майк Лий. "Не го разбирам."

Затова и разследванията срещу двата гиганта ще продължат.