Google и Apple премахнаха популярната Fortnite от магазините си за приложения за нарушаване на указанията за плащане в приложението. А това подтикна разработчиците на Epic Games да заведат федерални антитръстови дела срещу гигантите, оспорващи техните решения, пише Reuters.

Apple и Google видяха нарушение във функция за директно плащане, въведена в приложението Fortnitе.

Epic Games вече предяви иск в съда в САЩ, с който не иска пари от Apple или Google, а по-скоро разпореждания, които биха прекратили практиката на много компании, свързани с техните магазини за приложения.

"Apple се превърна в онова, срещу което навремето - бегемотът, който се стреми да контролира пазарите, да блокира конкуренцията и да заглуши иновациите. Apple е по-голяма, по-мощна, по-укрепена и по-зловеща от монополистите преди", пишат от Epic Games в съдебния си иск.

Магазинът за приложения на Apple е генерирал над $500 млрд. през 2019 година

Магазинът за приложения на Apple е генерирал над $500 млрд. през 2019 година

ЕС започна да разследва технологичния гигант за нарушаване на конкуренцията. Под прицела се озоваха и Apple App Store, и Apple Pay

Epic също така атакува Apple в социалните медии, като стартира кампания с хаштаг #FreeFortnite, призовавайки играчите да търсят възстановяване от Apple, ако загубят достъп до играта.

Google също премахна Fortnite от своя Play Store, но говорителят на компанията Дан Джаксън отказа коментар по темата.

Безплатната игра Fortnite достигна огромна популярност сред младите геймъри след старта си през 2017 година.

Премахването на заглавието от App Store означава, че новите играчи няма да могат да го изтеглят, а вече съществуващите играчи няма да могат да получават актуализации, но играта трябва да продължи да работи на устройства, на които вече е инсталирана.

Spotify се оплака от Apple в Брюксел

Spotify се оплака от Apple в Брюксел

Компанията подаде жалба срещу производителя на iPhone в Европейската комисия