Магазинът за приложения на технологичния гигант Apple - Apple App Store - е генерирал приблизително 519 милиарда долара от фактуриране и продажби през 2019 година, показва ново проучване, поръчано от компанията.

Изследването на Analysis Group включва както транзакции, които Apple обработва, като платени приложения и покупки в самите приложения, така и покупки и друга икономическа активност, случваща се чрез приложенията за iPhone и iPad, в които Apple не е участвал пряко като например продажби на реклами в приложения.

Става въпрос за продажби от онлайн приложения на дребно като Target и Best Buy, резервирани пътувания чрез приложения като Expedia и United и поръчки на автомобили през Lyft и Uber. Прогнозата не включва приходи от собствени абонаменти за приложения на Apple като Apple Music, пише CNBC.

Съобщението идва седмица преди годишната конференция на разработчиците на Apple - WWDC - когато по традиция компанията разкрива най-новите версии на своите операционни системи и убеждава производителите на софтуер да продължат да поддържат платформите на Apple.

Apple спира да използва процесори от Intel за своите Mac

Apple спира да използва процесори от Intel за своите Mac

Дългоочакваната промяна ще бъде представена скоро и може да означава по-тънки и леки лаптопи

Според проучването тези 519 милиарда долара, генерирани чрез приложения за iPhone и iPad през 2019 година, включват:

  • 413 милиарда долара от физически стоки и услуги, включително 268 милиарда долара чрез приложения за търговия на дребно, 57 милиарда долара чрез приложения за пътуване, 40 милиарда долара чрез приложения за поръчка на превоз и 31 милиарда долара чрез приложения за доставка на храна;
  • 61 милиарда долара от цифрови стоки и услуги;
  • 41 милиарда долара от реклама в приложението.

Apple прави намаление между 15% и 30% от покупки на софтуер или дигитални стоки от приложения, разпространявани през App Store. Технологичният гигант редовно обявява колко е платила на разработчиците, което позволява на анализаторите да получат груба оценка за това колко приходи прави App Store.

Преди това обаче компанията заяви, че 84% от приложенията в App Store не споделят приходи с Apple. Например за стрийминг услуги като Hulu потребителите могат да се абонират и плащат през браузър. Игрите пък може да са безплатни за изтегляне и да генерирах приходи чрез реклами в самите апликации.

"В предизвикателно и неуредено време App Store предоставя трайни възможности за предприемачество, здраве и благополучие, образование и създаване на работни места, като помага на хората да се адаптират бързо към променящия се свят", пише в изявление изпълнителният директор на Apple Тим Кук.

Apple и Xiaomi блестят насред най-големия срив на продажби на смартфони в историята

Apple и Xiaomi блестят насред най-големия срив на продажби на смартфони в историята

Производителят на iPhone показа устойчивост в кризата и отчете ръст на приходите

Apple също често цитира значението на App Store за икономиката в отговор на политически натиск по теми като антитръстови практики. Разработчиците твърдят, че платформата на App Store на Apple е несправедлива към по-малките компании и законодателите наскоро зададоха въпроси относно специфичните бизнес практики на магазина за приложения.

А преди броени часове стана ясно, че американската компания се е озовала на прицела на не едно, а две антитръствои разследвания на ЕС за своите App Store и Apple Pay за нарушаване правилата за конкуренция в съюза.

Едното от разследванията е свързано с жалба от шведската компания за стрийминг на музика Spotify, която миналата година обвинява Apple в монополно положение. През месец март тази година друг, по-малък конкурент също подаде подобна жалба, свързана с разпространението електронни и аудио книги, пише Reuters.

"Изглежда, че Apple е придобила ролята на "вратар", когато става въпрос за разпространението на приложения и съдържание сред потребителите на популярните устройства на компанията", заяви в изявление еврокомисарят Маргрете Вестагер, която отговаря за конкуренцията.

Ще пострада ли Apple заради войната между Вашингтон и Huawei?

Ще пострада ли Apple заради войната между Вашингтон и Huawei?

Според експерти Пекин не би си позволила да атакува производителя на iPhone