Най-голямата банка в Европа - HSBC, ще отпише 100 милиарда долара активи, с цел да смали инвестиционното си банкиране в САЩ и Европа. Този план включва и освобождаването на 35 000 души от персонала на финансовата институция в следващите 3 години, съобщава Reuters.

Банката, която в последно време изостава зад конкурентите си, търси възможности да бъде по-конкурентоспособна на фона на редица проблеми на основните пазари, на които оперира.

"При завършването на тази програма общият брой на служителите ни ще намалее от 235 000 души до 200 000 души в следващите три години", посочва изпълнителният директор Ноел Кин.

Тези планове идват на фона на значително свиване на бизнеса на HSBC на един от ключовите ѝ пазари - Азия. Според резултатите през 2019 година приходите дам са се сринали с една трета до 13,35 милиарда долара при очаквания за такива от 20,03 милиарда долара.

До голяма степен резултатът е свързан с отписване на 7,3 милиарда долара в хода на стратегията си за преструктуриране. От финансовата институция си залагат цел да намалят разходите си с 4,5 милиарда долара на фона на рисковете, свързани с протестите в Хонконг и коронавируса.