Бившият заместник управител на Bank of England Андрю Бейли, един от най-опитните финансови регулатори в Лондон, е определен за нов управител на британската централна банка, съобщи Reuters.

60-годишният британец е Андрю Бейли, настоящ ръководител на Управлението за финансово регулиране и надзор на Обединеното кралство, беше избран за нов управител на Bank of England.

На този пост Бейли ще замести изпълняващия досега функцията гуверньор на централна банка на страната канадец Марк Карни. Той ръководи институцията от 2013 г. и вече обяви, че ще напусне поста си на 31 януари 2020 г.

Снимка 458428

Източник: flickr

Възпитаник на университета в Кеймбридж Бейли работи в Банката на Англия от 1985 г., докато преди три години не беше назначен за ръководител на надзорния орган, който действа независимо от правителство.

Основни конкуренти на Бейли бяха директорът на Лондонската школа по икономика Минуш Шафик, ръководителят на британската банка Santander UK, член на испанската финансово-кредитна група Grupo Santander, баронеса Шрити Вадера и бившият член на Съвета на управителите на Федералния резерв на САЩ Кевин Уочш.

Според изданието официално назначаването на Бейли трябва да бъде обявено сутринта на 21 декември. Той ще бъде 121-и управител за 325-годишната история на Bank of England, една от най-старите централни банки в Европа и света.

Бейли, на когото ще се плащат 495 000 паунда годишно, ще заеме поста в трудна ситуация на несигурност, свързана с излизането на Обединеното кралство от ЕС. Brexit е насрочен за 31 януари, което съвпада с последния работен ден на Карни.

Банката се управлява от борда на директорите, в който се включват управителят на банката и неговите заместници. Всички се назначават с кралски указ. Мандатът на управителя е осем години, на заместниците - пет години с възможност за удължаване.