Футболен клуб Реал Мадрид (Real Madrid Club de Fútbol) през 2021 г. остава най-скъпата марка в света на футбола за трета поредна година, според доклада на консултантската компания Brand Finance.

Втората и третата позиция, както и през предходната година, са заети съответно от друг испански клуб "Барселона" и английския "Манчестър Юнайтед".

Стойността на Футболен клуб Реал Мадрид за година са намалели с 10,1% и са около 1,276 млрд. евро, на ФК "Барселона" - с 10,4%, до 1,266 млрд. евро, и на Манчестър Юнайтед - с 14%, до 1,13 млрд. евро.

Спадът в доходите на футболните клубове доведе до намаляване стойността на всички 50 от най-добрите световни отбори средно с 11,2%. Миналата година този показател се понижи с 2,2%.

Ето защо клубовете се надяват скоро да се сложи край на пандемията COVID-19, която ще им позволи да отворят стадиони за феновете през следващия сезон.

Като цяло, първите десет участници в рейтинга не са се променили в сравнение с 2020 година Той включва 6 английски и 2 испански клуба, както и един представител от Германия и Франция. Английските футболни клубове също така доминират в по-широкия списък - с 19 представители в Топ 50.

С най-бързо разрастващата се стойност е марката на руския клуб "Зенит". Увеличението през последната година беше 35%, което позволи на отбора от Санкт Петербург да се издигне от 49-то на 33-то място.

Топ 50 включва клубове от Великобритания (19 отбора), Германия (12), Испания (7), Италия (6), Франция (3), Холандия (1), Португалия (1) и Русия (1).