Ant Group проучва възможностите на основателя Джак Ма да продаде дела си в компанията и да се откаже от контрола в нея, предаде Reuters, позовавайки се на свои източници. Причината - в противен случай бизнесът ѝ може да се окаже напълно регулиран от Пекин.

Но даже и без регулация може да се стигне до това. През ноември Джак Ма е предложил да продаде част от Ant Group директно на властите в Пекин.

При настоящия цикъл от разговори, в които участваха Народната банка на Китай и местният банков и инвестиционен регулатор, с Ма и Ant Group се обсъждаше как основателят ѝ може да излезе от компанията.

Въпреки това от Аnt Group отричат, че някога е било обмисляно отнемане на дела на Ма. "Лишаването от дела на г-н Ма в Ant Group никога не е било обект на дискусии с никого", заяви говорител на гиганта в изявление. Макар че според източниците на Reuters гигантът вече планира как да се раздели с основателя си.

До момента от бизнеса се надяваха, че делът на Ма на стойност милиарди долари може да бъде продаден на съществуващите инвеститори в Ant или на неговата дъщерна компания за електронна търговия Alibaba Group Holding Ltd, без да се ангажират външни субекти, каза един от източниците на изданието.

Но вторият източник казва, че по време на дискусии с регулаторите на Ма е казано, че няма да му бъде разрешено да продаде дела си на никой субект или физическо лице, близко до него, и вместо това ще трябва да излезе напълно. Друг вариант би бил да прехвърли дела си на китайски инвеститор, свързан с държавата, каза източникът.

Всеки ход ще се нуждае от одобрението на Пекин, казаха и двамата източници, които познават мисленето на компанията.