Главният изпълнителният директор на британската петрола и газова компания BP Боб Дъдли, ще напусне поста си на 31 март 2020 г., съобщиха от компанията.

Американецът Робърт Дъдли е работил в компанията British Petroleum общо 40 години, от които девет години е бил неин изпълнителен директор.

"64-годишният Боб Дъдли реши да подаде оставка от поста генерален мениджър на групата и от съвета на директорите на BP. След като обяви на 4 февруари 2020 г. финансовите резултати на компанията за цялата 2019 г., той ще подаде оставка на 31 март 2020 г.", се казва в съобщението.

Дъдли ще бъде заменен от Бернард Лоуни, който в момента ръководи дейността на BP по търсенето и добива на петрол. Лоуни ще се присъедини към Борда на директорите на BP на 5 февруари 2020 година.

Приходите на британския петролен гигант British Petroleum скачат над два пъти за 2018 г.

Приходите на британския петролен гигант British Petroleum скачат над два пъти за 2018 г.

Въпреки разходите за петролния разлив в Мексиканския залив компанията бележи забележителни резултати

"Боб Дъдли посвети цялата си кариера в служене на този отрасъл. Той беше назначен за изпълнителен директор, вероятно през най-трудния период в историята на BP. По време на работата си той ръководи възстановяването от аварията на петролната платформа Deepwater Horizon, направи BP по-силна и по-безопасна компания и й помогна да си възвърне позицията на един от лидерите в енергийния сектор ", коментира в изявлението Хелге Лунд, председател на борда на директорите на BP.

Основана през 1909 г, британската BP е една от шестте най-големи петролни и газови корпорации в света.