Новият ръководител на най-големия полски енергиен концерн Orlen, Ирениуш Фонфара, започва да изпълнява задълженията си от днес, съобщи телевизия Polsat.

По информация на полската медия, Фонфара е назначен на този пост с решение на Надзорния съвет на концерна, вместо Даниел Обайтек, който подаде оставка.

В комюнике от Надзорния съвет на Orlen, Фонфара е описан като "експерт задълбочено познаващ енергийния сектор и предизвикателствата, свързани с трансформацията в енергетиката". Той работи в концерна от 2010 г., като до сега е ръководил поделението на компанията в Литва.

Полският концерн Orlen придобива крупна верига бензиностанции в Австрия

Най-големият полски енергиен концерн придобива крупна верига бензиностанции в Австрия

Оператор на бензиностанциите е Doppler Energie

А вече бившият шеф на Orlen, Даниел Обайтек оглави концерна през февруари 2018 година. След идването на власт на правителството на Доналд Туск, той обяви намерението си да напусне ръководния пост.

През февруари тази година прокуратурата на град Плоцк, където се намира централата на Orlen, започна разследване на обстоятелствата около сливането на енергийните концерни Orlen и Lotus, което беше инициирано от Обайтек. Според информацията от разследването, това сливане би могло да причини на концерна Orlen загуба от 4 млрд. злоти (около 1 млрд. долара).

ЕК разреши на PKN Orlen да придобие Lotos Group

Сделка е напът да създаде световен енергиен гигант от Източна Европа

Новата група ще управлява повече от 3000 бензиностанции